Index Vakbarát Hírportál

Megdöbbentő adatokat közöltek a horvát hatóságok az országban történt tűzesetekről

2024. szeptember 22., vasárnap 20:10

A Vecernji List című horvát napilap vasárnap a tűzoltókat idézve számolt be arról, hogy Horvátország egyik legnehezebb tűzvédelmi szezonján van túl, mintegy 15 ezer hektár terület égett le, és 40 százalékkal több volt a tűzeset, mint 2023-ban.

Véget ért Horvátország egyik legnehezebb tűzvédelmi szezonja – írja az MTI. Az ország erdeiben, főleg a tengermelléken, a kánikula és a csapadékmentes időjárás miatt minden évben fokozott tűzveszély alakulhat ki.

A legtöbb erdőtüzet emberi figyelmetlenség, villámcsapás vagy a vasúti közlekedésben keletkezett szikra okozza.

A hosszabb ideje tartó csapadékos időjárásnak köszönhetően azonban mostanra a tengermelléki területeken is csökkent annak a lehetősége, hogy újabb erdőtüzek lépjenek fel, közölte a horvát operatív tűzoltó parancsnokság.

A testület adatai szerint június elsejétől szeptember 10-ig 2420 szabad területi tüzet jegyeztek fel, ami negyven százalékkal több, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban.

Közel 15 ezer hektár terület égett le, 534 százalékkal több, mint 2023-ban.

Nyolc kiemelten súlyos tűzeset volt az idén: négy Split-Dalmát, három Sibenik-Knin és egy Zára megyében (Zadarska zupanija).

A klímaváltozás miatt várhatóan további extrém tűzesetekkel kell számolni a jövőben, az ezekre való felkészülés kulcsfontosságú  hangsúlyozta a parancsnokság közleményében.

Emlékeztettek, hogy a horvát kormány 5,6 millió eurót különített el erre az évre tűzoltási tevékenységek végrehajtása, valamint további 16,1 millió eurót a védelmi minisztériumnak ugyan erre a feladatra.

A horvát légierő kötelékében egy tűzoltó század is szolgál, melynek bázisa Zárában van. Hat Canadair CL415, valamint hat Air Tractor AT802 típusú tűzoltó repülőgéppel rendelkezik.

A fokozott tűzveszély miatt Horvátországban június 1-jétől október végéig tilos tüzet gyújtani olyan helyeken, ahol a lángok tovaterjedhetnek. Tűzokozás esetén magánszemélyek 1990-től 19 900 euróig (782 ezer forinttól 7,8 millió forintig) terjedő pénzbírságra büntethetők, vagy 60 nap elzárást kaphatnak.

Rovatok