Index Vakbarát Hírportál

A Közel-Kelet a katasztrófa szélére sodródott az ENSZ-megbízott szerint

2024. szeptember 22., vasárnap 15:07

Jeanine Hennis Plasschaert, az ENSZ libanoni különleges koordinátora vasárnap az Izrael és a Hezbollah közötti fegyveres konfliktusról beszélt, melyben egyre súlyosabbak az egymás elleni támadások.

„A Közel-Kelet a katasztrófa szélére sodródott” – jelentette ki Jeanine Hennis Plasschaert, majd hozzátette, hogy nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy nincs olyan katonai megoldás, amely bármelyik félnek nagyobb biztonságot teremtene.

Izraelnek a Hezbollah parancsnokai ellen pénteken Bejrút déli részén végrehajtott légicsapása után a megbízott azt mondta, hogy a sűrűn lakott területek bombázása is jelzi, hogy az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktus mostanra nagyon veszélyes erőszakspirállá vált, aminek kétségbeejtő következményei lehetnek, ezért azonnal meg kellene szakítani ezt a spirált – adta hírül az MTI.

A dél-bejrúti légicsapásnak vasárnap már 45 halálos áldozata volt, közülük 16-an voltak a Hezbollah katonai vezetői a mozgalom közlése szerint, egyéb források szerint a többiek helyi lakosok, köztük gyerekek.

Izrael saját közlése szerint szombaton és vasárnap 290 célpontot semmisített meg Libanonban, a Hezbollah pedig 110 rakétával támadta Észak-Izraelt. Az izraeli légvédelem a legtöbb támadó rakétát még a levegőben megsemmisítette, de néhány rakéta becsapódott, és a lehulló roncsok is sérüléseket okoztak embereknek, kárt okoztak járművekben, épületekben. 

A Hezbollah a Telegram-csatornáján közölte, hogy csapásuk válasz a személyhívókkal és rádió adó-vevő készülékekkel elkövetett támadásokra.

Hónapok óta tartanak a rakéta- és dróntámadások

A Hezbollah október 7. után kezdett támadásokat indítani szövetségese, a Hamász támogatására, és jelezte, hogy a gázai övezeti offenzíva leállításával abbahagyja az Izrael elleni támadásokat, hacsak Izrael nem folytatja Libanon bombázását.

A hónapok óta tartó rakéta- és dróntámadások már számos katonát és civilt öltek meg, és Izrael Libanon melletti határvidékét gyakorlatilag stratégiai ütközőzónává változtatták, amely túl veszélyes a hétköznapi élethez.

A hónapok óta tartó rakéta- és dróntámadások legalább 23 katonát és 26 civilt öltek meg, és Izrael Libanon melletti határvidékét gyakorlatilag tratégiai ütközőzónává változtatták, amely túl veszélyes a hétköznapi élethez.Libanonon belül több mint 500 embert öltek meg izraeli csapások,Hezbollah és más fegyveres csoportok harcosai, de több mint 100 civil is volt a halottak köztIzrael erői szombaton bombáztak egy óvóhellyé alakított iskolát, legalább 22-en meghaltak, és 30-an megsebesültek, többségükben nők és gyerekek – közölte a gázai egészségügyi minisztérium. Az izraeli hadsereg szerint a cégy Hamász-bázis volt – az iskolán belül.

Rovatok