Index Vakbarát Hírportál

Határozott üzenetet közölt Szijjártó Péter az ENSZ Közgyűlésén

2024. szeptember 23., hétfő 20:49

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ezúttal is a béke fontosságáról, annak mielőbbi megteremtéséről beszélt az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésén hétfőn, New Yorkban. Beszédében kitért a főbb kihívásokra, mint a migráció, a háború vagy a blokkosodás. Hangsúlyozta, hogy az ENSZ-nek mennyire jelentős szerepe van a béke tető alá hozásában.

„Magyarország mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy újra eljöjjön a béke időszaka, visszatérjen a tisztességes és békés nemzetközi együttműködés, ebben viszont az ENSZ-nek is nagy szerepet kellene játszania” − közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ENSZ Közgyűlésének jövővel foglalkozó csúcstalálkozóján rámutatott, hogy a második világháború óta most a legrosszabb a globális biztonsági helyzet, a terrorveszély erősödik, a migrációs áradatok számos országot jelentős kihívások elé állítanak, és több mint harminc fegyveres konfliktus is zajlik világszerte − tájékoztatott az MTI.

„Ezen rendkívül súlyos kihívások leküzdéséhez pedig alapvető változásokra lenne szükség a nemzetközi politikában […] A kölcsönös tiszteletnek vissza kellene térnie a világpolitikába, a párbeszédnek kellene lennie a legfőbb eszköznek” − szögezte le.

„Aki a mainstreamtől eltérő álláspontot képvisel, aki kiáll a nemzeti érdekeiért, aki szuverén véleményt képvisel, azt napjainkban sajnos azonnal megbélyegezik, megvádolják vagy megtámadják. Politikailag, jogilag, sőt akár időnként fizikailag, ahogy történt ebben az országban vagy éppen a szomszédunkban, Szlovákiában” − tette hozzá.

„A legszomorúbb, hogy a nemzetközi liberális mainstream mára szitokszóvá tette a »békét«, legalábbis Európában” − vélekedett.

Szijjártó Péter sérelmezte, hogy miközben az európai politikusok általában minden fegyveres konfliktus esetében azt hangoztatják, hogy békés rendezésre, diplomáciai megoldásra van szükség, most, amikor a kontinensen tombol a háború, azonnal „megbélyegzik, támadják és bírálják azokat, akik szót emelnek a béke mellett”.

Kifejtette, hogy ha minden így megy tovább, akkor szomorú jövő vár az emberiségre: vagy kirobban a harmadik a világháború, vagy ismét blokkokra szakad a világ. Utóbbi kapcsán arra emlékeztetett, hogy Magyarország a múltban erősen rajtavesztett Kelet és Nyugat szembenállásán, így nem is csoda, ha ehelyett inkább a konnektivitásban és a tisztességes nemzetközi együttműködés visszatérésében érdekelt, amiből korábban is mindenki sokat profitált.

„Úgy gondolom, hogy az ENSZ-nek ebben nagy szerepet kellene játszania” − húzta alá, arra is kitérve, hogy a világszervezetet nem az azonosan gondolkodó országok klubjaként hozták létre, hanem éppen azért, hogy mindenki mindenkivel mindenről tárgyalhasson.

„Az ENSZ-nek vissza kellene nyernie ezt a funkióját. Az a kérdésem, hogy mégis hol kellene beszélnünk a békéről, ha nem itt?” − mondta. „Ezért nem fogadunk el semmifajta korlátozást arra vonatkozóan, hogy kivel találkozhatunk, kivel nem, milyen témáról tárgyalhatunk és milyen témáról nem” − fűzte hozzá.

„Mi, magyarok közép-európai békeszerető nemzet vagyunk. Amit meg tudok ígérni, hogy mi, magyarok mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a következő időszak a jövő, a béke korszaka legyen, ahol a nemzetközi együttműködés tisztességes és békés, ahol a »béke« nem szitokszó, és ahol senkit nem bélyegeznek meg azért, mert kiáll a béke mellett” − összegzett.

A miniszter a közgyűlés előtt az Index kérdéseire válaszolt

Szijjártó Péter először arról beszélt, hogy miért értékelődött le a nagy nemzetközi szervezetek szerepe. Szerinte átalakuló világban élünk, ahol már nem lehet egységesen kezelni a felmerülő problémákat. Pozitívumnak tekinti, hogy az ENSZ még olyan nemzetközi szervezet, amelynél a világ vezetői évente találkozhatnak és kötetlenebb formában egyeztethetnek egymással.

A külügyminiszter Orbán Viktort helyettesíti New Yorkban, és több témában szólal fel, majd részt vesz az uniós külügyminiszterek találkozóján. Az ukrán külügyminiszter jövő héten Budapestre látogat, ezért most külön nem tartanak megbeszélést. Viszont kínai és orosz kollégájával az Egyesült Államokban tervez találkozni.

Beszélt Magyarország energiaellátásáról is, utalt az Európai Unió álszentségére, amiért azzal bírálják Budapestet, hogy nem tud elszakadni az orosz kőolajtól, miközben átcímkézve továbbra is érkezik a nyugat-európai kikötőkbe a tengeren átfejtett fosszilis energiaforrás.

Rovatok