Index Vakbarát Hírportál

Folytatódtak az izraeli légicsapások, már legalább 356 halottja van a támadásnak

2024. szeptember 23., hétfő 16:40

Háromszázötvenhatan meghaltak és legkevesebb 1246-an megsebesültek a Libanon déli részén végrehajtott izraeli légicsapásokban a libanoni egészségügyi minisztérium hétfői bejelentése szerint. Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy Izraelben a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet rakétái sebesüléseket és tüzeket okoztak.

Az izraeli légierő hétfő reggel óta a Hezbollahhoz tartozó több mint háromszáz célpontot támadott, ezt a számot a vezérkari főnök is megerősítette a tel-avivi főhadiszálláson. A légicsapásokban életét vesztette a Hezbollah egyik magas rangú tisztviselője, Ali Aburia − adta hírül az MTI.

A libanoni áldozatok között nők, gyerekek és egészségügyi dolgozók is voltak az ország egészségügyi minisztériuma szerint, s az ott élők tömegesen menekülnek az ország északi része felé. Egy libanoni telefontársaság azt jelentette, hogy Izrael több mint nyolcvanezer telefonhívással figyelmeztette a dél-libanoniakat, hogy hagyják el otthonaikat.

A Hezbollah közölte, hogy válaszul rakétákat lőtt ki Izrael katonai létesítményeire. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint mintegy harmincöt libanoni rakétát észleltek Cefat térségében, ezek közül több lövedék nyílt, lakatlan területen csapódott be, és többet elfogtak. Számos rakéta ért földet a Kineret- vagy Genezáreti-tó környékén.

A lezuhanó lövedékek nyomán kitört tüzek eloltására hét tűzoltóegységet hívtak a libanoni határtól mintegy negyven kilométerre fekvő Amiad kibuc térségébe.

Ketten könnyebben megsebesültek Észak-Izraelben, a goláni kereszteződésben egy lezuhanó rakéta miatt. Egy 59 éves férfit repesz sebesített meg, egy 25 éves férfi pedig az óvóhelyre tartva szenvedett el sebesülést. Három további sebesültet szállítottak a tiberiasi kórházba.

„Olyan napok előtt állunk, amikor a közvéleménynek higgadtságot, fegyelmet és teljes engedelmességet kell mutatnia a polgári védelem utasításainak betartásában” − mondta Joáv Galant védelmi miniszter hétfőn.

Libanon felkészült a folytatódó izraeli rakétatámadásokra

A libanoni egészségügyi miniszter szerint az izraeli bombázások célpontjai egészségügyi központok, mentőautók és menekülni próbáló emberek autói voltak. Az oktatási hatóságok pedig Libanon-szerte bezárták az összes óvodát, és két napig zárva lesznek az iskolák is az izraeli csapások által érintett területeken.

Az izraeli hadsereg szerint a megszállt Ciszjordánia északi részén megszólaltak a figyelmeztető szirénák, mivel a Hezbollah rakétatüze a határ menti területekről egyre délebbre terjedt. A Hezbollah azt állítja, hogy izraeli támaszpontokat vett célba, megtorlásul a Libanon déli és keleti részét ért izraeli támadásokért.

Nasszer Kanáni iráni külügyminisztériumi szóvivő „őrültségnek” nevezte a Libanon elleni izraeli csapásokat, és figyelmeztet Izrael „új kalandjának” „veszélyes következményeire”. Eközben Joáv Galant bejelentette, hogy a támadások folytatódni fognak egész Libanon területén − tudósított az Al-Jazeera.

Hétvégén a Hezbollah támadta rakétákkal a zsidó államot

Szombaton két támadási hullám indult Izraelből, az elsőben 290 célpontot, a másodikban 110 objektumot támadtak, miközben a Hezbollah a zsidó állam északi részét lőtte. Vasárnap azután újabb összecsapások következtek, amikor a libanoni milícia több mint 100 rakétával lőtte Izraelt, a támadás egyik célpontja az izraeli Ramat David légibázis volt.

Szombaton a zsidó állam lezárta északi légterét, amikor a Hezbollah megtorlását várta egy elit egység parancsnokának meggyilkolásáért. Eközben az Egyesült Államok figyelmeztette állampolgárait és több légitársaság az utasait, hogy hagyják el Libanont, a konfliktus kiszámíthatatlanságára hivatkozva.

Több célzott csapást hajtott végre Izrael Bejrútban

Július után először bombázta múlt pénteken az izraeli légi erő Libanon fővárosát, miután a Hezbollah 140 rakétát lőtt ki Észak-Izraelre. Előbbiben legalább hárman meghaltak és 17-en megsebesültek. Mindkét támadást megtorlásként hajtották végre.

Csütörtökön Joáv Galant izraeli védelmi miniszter kijelentette, hogy: „A háború új szakaszának kezdetén állunk. Ez bátorságot, elszántságot és kitartást igényel részünkről.” Ez közvetlenül kapcsolódik ahhoz, hogy a zsidó állam több légicsapást hajtott végre, melyben legalább 37-en haltak meg.

Ezek a támadások a múlt hét eleji csipogókkal és walkie-talkie-kkal végrehajtott robbantásokkal függenek össze, ezekre adott választ a libanoni szervezet, Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetőjének állítása szerint.

Walkie-talkie-k robbantak fel Libanonban, többen meghaltak a támadásban

Legalább tizennégyen haltak meg, amikor a Moszad által elhelyezett robbanóeszközök okoztak halálos sérüléseket Libanonban múlt szerdán. Az ország számos részét sújtotta az izraeli támadás, melyben több százan sebesültek meg. Volt olyan település, ahol egy korábbi robbanás áldozatát temették, és ott történt újabb robbanás.

A felrobbant rádiótelefonok forgalomból kivont japán gyártmányú eszközök voltak, melyeket öt hónappal korábban vásárolt a Hezbollah, ezekbe rejtette el az izraeli titkosszolgálat a robbanóeszközöket. A libanoni militáns csoport válaszcsapásokat ígért, melyeket a következő napokban végre is hajtott.

Kedden csipogók okoztak súlyos sérüléseket és végeztek többekkel is a Hezbollah emberei közül

Az Izraellel hadakozó libanoni militáns csoport, a Hezbollah több tucat tagja is súlyosan megsebesült, miután egymás után robbantak fel kedden a kommunikációra használt személyhívóik, csipogóik. Ez a támadás előzte meg a rádiótelefonokkal elkövetett robbantásokat.

A jelentések szerint csaknem 150 ember sérülhetett meg Libanon különböző részein, amit a Hezbollah egyik tisztviselője meg is erősített a hírügynökségeknek. Izrael egyelőre nem kommentálta a dolgot, de a jelentések szerint ez a Hezbollah elmúlt egy évének legnagyobb biztonsági rését jelentheti.

A csipogós robbantás szálai Budapestre, majd Szófiába vezettek

A személyi hívókat a tajvani Gold Apollo cég gyárthatta, azonban a vállalat elnöke elmondta, hogy ugyan a budapesti székhelyű cég foglalkozik ilyen termékekkel, de nem a magyar fővárosban készültek. A magyar cég vezetője tájékoztatott, hogy valóban dolgoztak együtt a tajvani vállalattal, de csak mint közvetítő került kapcsolatba vele.

A magyar kormány is reagált az ügyre, és szintén tagadta, hogy a csipogók Magyarországon készültek volna. A személyi hívókat készítő cég egyik munkatársát Tajvanon hallgatták ki, azonban csak tanúként, és nem büntetőügyben.

Budapest után Bulgáriába vezettek a csipogós támadás szálai, annak norvég tulajdonosa ugyanis eltűnt a libanoni események óta. Egy konferenciára készült, azonban ott nem jelentkezett be. Emiatt a hatóságok keresik, és azt már megállapították, hogy a férfi sosem járt a balkáni országban, nem kizárt, hogy csak fedőcég volt a vállalkozása.

(Borítókép: E gy Libanonból kilőtt rakéta által megrongált lakóház és autó 2024. szeptember 22-én Moreshetben, Izraelben. Fotó: Amir Levy / Getty Images)

Rovatok