Index Vakbarát Hírportál

Eszkalálódik a helyzet a Közel-Keleten, egy hajszál választ el a totális háborútól

2024. szeptember 23., hétfő 11:03

Egy ember meghalt, hat pedig megsebesült Dél-Libanonban, miután Izrael újabb légicsapást hajtott végre a Hezbollah ellen. Izrael egyre intenzívebbé teszi a fegyveres szervezet elleni hadjáratát, a hétfő reggeli csapások pedig a közel egy éve tartó konfliktus legintenzívebb légicsapásai közé tartoznak.

Az izraeli hadsereg több hullámban légicsapásokat hajtott végre a libanoni síita Hezbollah fegyveres szervezet fegyverraktárai és rakétakilövő állomásai ellen hétfő hajnalban – írja az MTI.

A hadsereg szóvivője azt közölte, hogy a hadsereg azután kezdte meg széles körű támadásait a Hezbollah libanoni célpontjai ellen, miután észrevették, hogy onnan nagyszabású rakétatámadásra készülnek Izrael ellen.

Az izraeli hadsereg felszólította a Libanonban élő civileket, hogy távozzanak el az olyan lakóházak közeléből, amelyekben fegyvereket tárolnak. Daniel Hagari szóvivő ezzel kapcsolatban elmondta, hogy új módszert figyeltek meg Dél-Libanonban:

a Hezbollah tagjai civilek otthonaiban rejtettek el cirkálórakétákat. Az egyik ilyen épületet hétfőn, röviddel egy rakéta indítása előtt támadták meg.

Izrael szerint a Hezbollah már közel egy évtizede bérleti díj ellenében viszonylag nagy hatótávolságú, nehéz robbanófejű rakétákat tárol szűkösebb anyagi körülmények között élő síita családok otthonainak tetején vagy a házuk mellett, melyekhez felnyitható tetőszerkezeteket építettek álcázásul. A közlések szerint több száz olyan rakétáról van szó a Bejrúttól délre fekvő területeken, amelyeket a Hezbollah különleges egységei perceken belül felkészítenek a kilövésre, célba állítanak és akár el is indítanak Izrael felé.

Izraelben a polgári védelem úgy döntött, hogy jelenleg nem terjesztik ki újabb területekre a korlátozásokat. Vasárnaptól a Haifától északra található izraeli településeken iskolai szünetet rendeltek el, lezárták a tengerpartokat és a strandokat. Zárt térben százra, nyílt területen tízre korlátozták a gyülekezők engedélyezett számát. Csak azokon a munkahelyeken dolgozhatnak, ahol biztosított a gyorsan elérhető óvóhely, és mindenkinek óvóhely közelében kell tartózkodnia.

A libanoni állami Nemzeti Hírügynökség (NNA) jelentése szerint eddig hét áldozata van a támadásoknak, közülük egy ember halt meg. A Hezbollah az Al-Ahed nevű honlapján keresztül ugyanezeket a számokat erősítette meg.

A halálos csapások az északkelet-libanoni Bekaa-völgyben fekvő Bodai város külterületén történtek. Az NNA a halálos áldozatot egy pásztorként azonosította. Arról is beszámoltak, hogy családjának két tagja a kórházakba szállított sebesültek között van.

„A nyílt végű leszámolás csatája”

A BBC közel-keleti tudósítója szerint Izrael egyre intenzívebbé teszi a Hezbollah elleni hadjáratát, a hétfő reggeli csapások pedig a közel egy éve tartó konfliktus legintenzívebb légicsapásai közé tartoznak.

Félő, hogy ez egy szélesebb körű offenzíva előjátéka, amely magában foglalhatja Dél-Libanon szárazföldi invázióját is, hogy a harcosokat kiszorítsák a határtól. Ez megteremtené a feltételeket az északi településekről kitelepített izraeli lakosok tízezreinek visszatéréséhez, ami Izrael szerint hadjáratának célja.

Izrael talán azt reméli, hogy ezzel a nyomással a Hezbollah meghátrál, de a tudósító szerint egyelőre ez valószínűtlennek tűnik. A csoport jelentős kudarcok után meggyengült, de továbbra is dacos marad. A Hezbollah második számú vezetője – Naim Qassem – egy bejrúti légicsapásban megölt felsőbb parancsnok temetésén felszólalva azt mondta, hogy a csoport nem hagyja magát elrettenteni, és megfogadta, hogy egészen addig folytatja az Izrael elleni támadásokat, amíg nem lesz tűzszünet Gázában.

„Új szakaszba léptünk, amelynek a címe a nyílt végű leszámolás csatája” – mondta az iszlamista terrorszervezet vezetője.

Ami szintén aggasztó, hogy nemcsak a Hezbollah lő ki rakétákat Izraelre, hanem egy Irán által támogatott iraki milícia is. Ez azt jelezheti, hogy egy esetleges nagyobb konfliktus valószínűleg nem csak Libanonra és Izraelre fog korlátozódni.

Izrael elárulta, mi a három legfontosabb katonai célja

Egy magas rangú izraeli katonai tisztviselő szerint az IDF „jelenleg csak az izraeli légi hadjáratra összpontosít”, miután megkérdezték tőle, hogy küszöbön áll-e egy szárazföldi invázió Dél-Libanonban – írja a BBC.

Az újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen a tisztviselő a jelenlegi hadjárat három katonai célját fogalmazta meg, amelyek lehetővé tennék Izrael számára, hogy elérje célját, vagyis a kitelepített állampolgárok ezreinek visszatérését az ország északi részébe.

A tisztviselő szerint Izrael csökkenteni akarja a Hezbollah azon képességét, hogy rakétákat lőjön ki a határon túlra, ahogyan azt október 8-a óta teszi, valamint vissza akarja szorítani harcosait a libanoni–izraeli határról.

A harmadik cél a Hezbollah elit gyalogsági erői – a Radwan-erők – által kiépített infrastruktúra megsemmisítése, amelyet a tisztviselő szerint arra használnának, hogy megtámadják „az északi izraeli közösségeket, hogy izraeli civileket mészároljanak, gyilkoljanak és raboljanak”.

(Borítókép: Füst száll fel egy Hezbollah elleni izraeli támadás helyszínéről  2024. június 25-én Libanonban. Fotó: Chris McGrath / Getty Images)

Rovatok