Index Vakbarát Hírportál

Hivatalosan is Friedrich Merz a kereszténydemokraták jelöltje a 2025-ös német választáson

2024. szeptember 23., hétfő 18:20

A CSU után a CDU is elfogadta Friedrich Merz jelölését a jövő évi németországi választásokra, aki így Olaf Scholz kihívója lehet. Friedrich Merz mellett Markus Söder volt még esélyes a pozícióra, de a két párt vezetése a CDU elnöke mellett tette le voksát. A választók egyharmada szavazhat 2025-ben a kereszténydemokratákra.

Egyhangú szavazáson erősítette meg hétfőn a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetősége, hogy Friedrich Merz pártelnök lesz a CDU kancellárjelöltje a jövő évi szövetségi parlamenti választáson. A CDU testvérpártja, a bajorországi Keresztényszociális Unió (CSU) múlt héten már áldását adta Merz jelölésére, de még mindkét párt vezetőségének hivatalos jóváhagyására szükség van − adta hírül az MTI.

A CDU/CSU a 2025. szeptemberi szövetségi parlamenti választáson le akarja váltani a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) alkotta jelenlegi koalíciót.

Merz úgy nyilatkozott: „nagyon kemény választási kampányra készül”, amelyben várhatóan személyes támadások is helyet kapnak. „Mi ezekre érdemi témákkal fogunk válaszolni, és igyekszünk majd ismét sínre tenni az országot” − fogalmazott.

A konzervatív pártszövetség elkerülné a vitát a választások előtt

Korábban beszámoltunk róla, hogy a konzervatívok azt remélik ettől a döntéstől, hogy elkerülhetik a vitát a választások előtt, mert 2021-ben Markus Söder nem akart lemondani a kancellárjelöltségről, ezért akkor az SPD és Olaf Scholz nyerte a választást.

A közvélemény-kutatások szerint a német választók nagyjából 32-35 százaléka állítja most azt, hogy a CDU-ra fog szavazni, miközben a jelenlegi koalícióban részt vevő három párt együttesen is csak a voksok 29-30 százalékára számíthat (SPD 14, Zöldek 10, FDP 4 százalék). A szabaddemokraták (FDP) népszerűségét jelenleg 4 százalék körülire mérik, így az sem kizárt, hogy ez a párt nem éri majd el a szövetségi parlamentbe való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

Az új szélsőbaloldali pártot, vagyis a Bündung Sahra Wagenknechtet (BSW) a zöldekhez hasonlóan 10 százalékra mérik. Ha közvetlen választás lenne, akkor a németek negyede Merzre, 21 százalékuk Scholzra szavazna, a többség pedig nem nyilatkozott arról, kit szeretne német kancellárnak.

Rovatok