Index Vakbarát Hírportál

Szemétszállító léggömbökkel próbálja megbénítani Kim Dzsongun Dél-Korea repülőtereit

2024. szeptember 25., szerda 12:11

Dél-Korea június óta többször is kénytelen volt lezárni a főváros, Szöul két fő repülőterének kifutópályáit az Észak-Korea által felbocsátott szemetet szállító léggömbök okozta zavarok miatt − közölte szerdán egy dél-koreai törvényhozó a légi közlekedési adatokra hivatkozva.

Június 1-je óta 20 különböző napon zárták le az incshoni és a gimpói repülőtér kifutópályáit, amikor léggömböket észleltek a közelben − közölte Jang Bu-nam demokrata párti parlamenti képviselő.

A lezárások összesen 413 percig tartottak − közölte a Reuters hírügynökség. 

Észak-Korea május vége óta több mint 5500 léggömböt bocsátott fel, amelyekhez szemeteszsákokat erősítettek. Azt állították, hogy ezzel reagáltak a dél-koreai aktivisták által felbocsátott, propaganda-szórólapokat szállító léggömbökre. 

Június 26-án az Incseon repülőtér kifutópályái összesen 166 percig voltak lezárva. Hétfőn összesen 90 percre függesztették fel a fel- és leszállásokat Incsonban, a világ ötödik legforgalmasabb nemzetközi repülőterén és fontos teherszállítási csomópontján. A léggömbök a főváros, Szöul nyugati peremén fekvő, főként belföldi járatokat kiszolgáló Gimpón is megzavarták a működést.

Rovatok