Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij az ENSZ közgyűlése előtt: Oroszország minden szomszédja tudja, hogy a háború hozzá is el fog jönni

2024. szeptember 25., szerda 16:38

Volodimir Zelenszkij az ENSZ közgyűlése előtt mondott beszédet. Kiemelte, a legnagyobb probléma az, hogy Oroszország atomerőműveket támad, és az ukrán civilek szenvedése árán akarja térdre kényszeríteni az országot.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mondott az ENSZ közgyűlésén. Korábban, kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsához intézett kemény beszédében a nemzeteket arra szólította fel, hogy „kényszerítsék békére” Oroszországot, mondván, Vlagyimir Putyin megsértette az ENSZ alapelveit, és a háborút „nem lehet csak tárgyalásokkal befejezni”.

Felszólalását azzal kezdte, hogy arról a napról beszélt, amikor orosz tankok közvetlenül a zaporizzsjai atomerőművet lőtték. Az orosz hadsereg „brutálisan” és a potenciálisan „katasztrofális” következményeket figyelmen kívül hagyva rohamozta meg az erőművet. Ez volt „a háború egyik legborzalmasabb pillanata” − mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök szerint ezért a nukleáris biztonság kulcsszerepet játszik az általa bemutatott békeformulában. „A világon a legtöbben megértik, hogy mi forog kockán” − fogalmazott.

Zelenszkij szerint Vlagyimir Putyin orosz vezető keresi a módját annak, hogy „megtörje az ukrán lelket”, többek között azzal, hogy célba veszi országa energetikai infrastruktúráját.

Oroszország tönkretette az összes hőerőművünket és a vízenergia-kapacitásunk nagy részét. Putyin így készül a télre, remélve, hogy ukránok milliói fognak szenvedni. Ezzel akarja kényszeríteni Ukrajnát, hogy adja meg magát

− mondta. 

Oroszország azért vív háborút, mert Putyin úgy döntött, hogy azt csinál, amit akar

Zelenszkij kiemelte, hogy az ukrán nép az, amely az orosz háború következményeit elszenvedi −

az ukrán gyerekek azok, akik megtanulják felismerni a különböző tüzérségi ütegek és dróntípusok hangját. 

Az ukrán nép az, amelyet azért támadnak, mert Vlagyimir Putyin „úgy döntött, hogy azt csinál, amit akar”. Azt mondta, a világ vezetői, akik támogatják Ukrajnát, megértik, hogy Oroszország több területet akar, „ami őrültség”, és azon dolgozik, hogy még több területet foglaljon el, „miközben el akarja pusztítani a szomszédját”.

Zelenszkij kiemelte, hogy Oroszország Irán és Észak-Korea segítségével vívja háborúját. Közölte, hogy minden ország egyenlő, és ez az, amit Oroszország gyűlöl, és megpróbál ellene tenni. Az ukrán elnök szerint békére van szükség, ennek a békének azonban igazságosnak kell lennie.

„Ezért mondjuk, hogy Ukrajna nélkül nem lehet igazságos béke” − fogalmazott. Zelenszkij elmondta továbbá, Oroszország minden európai és közép-ázsiai szomszédos országa tudja, hogy

a háború hozzájuk is el fog jönni.

Mint azt megírtuk, Volodimir Zelenszkij várhatóan az ENSZ New York-i közgyűlése után mutatja be négypontos győzelmi tervét Joe Biden amerikai elnöknek, illetve Kamala Harris és Donald Trump elnökjelölteknek. Szakértők szerint egyáltalán nem biztos, hogy az ukrán elnök terve sikeresen megállítja ősszel Oroszországot.

Rovatok