Index Vakbarát Hírportál

A korábbi Harrods-vezérigazgató szemtanúja volt Mohamed Al-Fayed viselkedésének

2024. szeptember 25., szerda 06:28

James McArthur, a Harrods korábbi vezérigazgatója szemtanúja volt Mohamed Al-Fayed „visszataszító” viselkedésének, de nem szexuális zaklatásnak – nyilatkozta. Az ügyben korábbi vezérigazgatókat is megkerestek, akik a szexuális bántalmazásról nem tudtak. A vállalat belső vizsgálatot indított, viszont az áldozatokat védő ügyvédcsoport szerint az se nem pártatlan, se nem független.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy részletes dokumentumfilm készült a milliárdos Mohamed Al-Fayed szexuális visszaéléseiről, amely olyan részletesen foglalta össze a Harrods brit luxusáruház befolyásos tulajdonosának bűneit, mint korábban egyik összefoglaló sem. A BBC filmjében öt nő számolt be arról, hogy megerőszakolta őket az egyiptomi származású üzletember.

McArthur 2008-ban 10 hónapig volt a Harrods vezérigazgatója, amikor a Metropolitan Police nyomozást folytatott ellene egy 15 éves lány állítólagos bántalmazása ügyében a Harrods tanácstermében. Azt állítja, hogy nem tudott a nyomozásról, bár a média akkoriban foglalkozott vele, amire saját bevallása szerint nem emlékszik. Írásos nyilatkozatában a BBC-nek azt mondta: „Valóban a Harrods vezérigazgatója voltam egy rövid és igen kellemetlen 10 hónapig 2008-ban, Fayed alatt.

Bár Fayed viselkedése gyakran sok szempontból visszataszító volt, és a vele való szakmai kapcsolatok nagyrészt diszfunkcionálisak voltak, nem volt tudomásom arról, hogy szexuális visszaélést követett volna el – ha tudtam volna, tettem volna ellene

– mondta. 

A „visszataszító” viselkedésbe beletartozott Fayed helytelen humorérzéke és a szakmai magatartás hiánya – tette hozzá. Tíz hónap nagyon rövid idő egy vezérigazgató számára, és a Harrodsnál a vezérigazgatók és más igazgatók fluktuációja magas volt, amíg Fayed tulajdonában volt a vállalat.

McArthur hozzátette: „Nem volt tudomásom arról sem, hogy a Metropolitan Police vizsgálatot folytatott volna Fayed 2008-as viselkedésével kapcsolatban. Fayed, gondolom, igyekezett volna minden ilyesmit szorosan az elnöki iroda biztonságos körletében tartani.” A 2008-as kezdeti vádaskodással és az azt követő vizsgálattal számos újságcikk foglalkozott. Erről kérdezve McArthur azt mondta: „Egyáltalán nem emlékszem erre.”

Az aktát átadták a koronai ügyészségnek, amely úgy döntött, hogy nincs elég bizonyíték az ítélethozatalhoz. McArthur hozzátette: „Teljesen elborzasztanak a BBC által bátran napvilágra hozott vádak részletei. Szívemből sajnálom Fayed áldozatait, és nagyon remélem, hogy megkapják az igazságszolgáltatást és a lezárást, amire vágynak.”

Korábbi vezérigazgatók is megszólaltak

A hírportál több korábbi Harrods-igazgatóval is kapcsolatba lépett, akik Fayed tulajdonosi ideje alatt dolgoztak a cégnél. A héten kiderült, hogy a Harrods vizsgálja, hogy a tavaly 94 éves korában elhunyt Fayed ellen felhozott vádaknak volt-e köze a jelenlegi alkalmazottakhoz. Az áruház szerint folyamatban van egy belső vizsgálat, amelynek keretében „megvizsgálják, hogy a jelenlegi alkalmazottaknak volt-e közvetlen vagy közvetett közük a vádakhoz”.

Hétfőn a Selfridges áruház vezérigazgatója, Andre Maeder, aki 1996 és 2002 között hat évig volt a Harrods igazgatója, a BBC-nek azt mondta, hogy „elborzadt” a dokumentumfilmben részletezett állítólagos nemi erőszakról és szexuális támadásokról, de azt mondta, hogy „soha nem látott vagy hallott semmit” erről a viselkedésről.

Richard Simonin, aki 2003 és 2005 között volt vezérigazgató, nem kívánt nyilatkozni, amikor a LinkedIn közösségi oldalon megkeresték.

Az ügyvéd szerint az áldozatok hiteltelenítésével próbálkoznak

Maria Mulla, a Justice for Harrods Survivors nevű ügyvédi csoport tagja elmondta, hogy szerinte a Harrods által indított vizsgálat nem pártatlan és nem is független.

Azzal, amilyen módon ezeket a vádakat vizsgálják, megpróbálják hitelteleníteni az áldozatokat

– mondta, és a Harrods ügyvédjei és az általa képviselt emberek közötti levelezésre hivatkozott.

A Harrods szerint az elmúlt héten 37 nőt képviseltek, és azóta több mint 100 megkeresés érkezett hozzájuk.

Az ügyvédcsapatot felkereső nők a világ minden tájékáról jelentkeztek és súlyos állításokat fogalmaztak meg, továbbá számos bizonyítékkal és dokumentummal rendelkeznek.

Dame Vera Baird, Anglia és Wales korábbi áldozati biztosa szerint a rendőrségnek már sokkal korábban el kellett volna és el is végezhette volna a vádak kivizsgálását.

Elég csak ránézni ezekre a fiatal nőkre, akiknek egy királyi kapcsolatokkal rendelkező, nyilvánvalóan keménykezű ember ellen kellett feljelentést tenniük, teljesen megrémülhettek, megalázták, bántalmazták, megerőszakolták őket

– mondta a korábbi biztos.

A Harrodsot 2010-ben vásárolta meg a katari állam. Az új tulajdonos elismerte, hogy az áldozatokat cserbenhagyták, és azt mondta, hogy rendezi a jogi követeléseket.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

(Borítókép:  Mohamed Al-Fayed 2007. március 5-én Londonban, Angliában. Fotó: Bruno Vincent / Getty Images)

Rovatok