Index Vakbarát Hírportál

Egész életére börtönbe kerülhet a férfi, aki merényletet tervezett Donald Trump ellen

2024. szeptember 25., szerda 06:59

Vádat emeltek Ryan Wesley Routh ellen, aki szeptember 15-én több mint tíz órán át várakozott Donald Trump golfpályája közelében, hogy merényletet kísérelhessen meg a republikánus elnökjelölt ellen. Az 58 éves férfi akár egész életére rács mögé kerülhet.

Az amerikai ügyészség merényletkísérlettel vádolta meg Ryan Wesley Routht egy nappal azután, hogy egy bírósági beadványból kiderült, a férfi hónapokkal ezelőtt megfogalmazott egy üzenetet, amelyben azt írta, hogy meg akarja ölni Donald Trumpot – írja a BBC.

Az 58 éves férfi két, fegyverrel kapcsolatos vád miatt is akár 20 évre rács mögé kerülhet, azonban egy újabb, súlyosabb vádpontban való elítélés esetén akár életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélhetik.

„A közhivatalnokokat célzó erőszak veszélyeztet mindent, amit országunk képvisel” – mondta Merrick Garland amerikai főügyész, és hozzátette, hogy minden rendelkezésre álló eszközt felhasznál Ryan Wesley Routh felelősségre vonása érdekében.

Donald Trump azzal vádolta a kormányt, hogy rosszul kezeli az ügyet. Hétfőn egy közösségi médiában közzétett bejegyzésében azt üzente az igazságügyi minisztériumnak „hagyja Floridára az ügyet”. Merrick Garland visszautasította ezt, és kedden újságíróknak azt mondta, hogy az ügynöksége „a törvénnyel összhangban” dolgozik.

Egy bíró hétfőn elrendelte, hogy Ryan Wesley Routh továbbra is őrizetben maradjon, miután az ügyészek azzal érveltek, hogy fennáll a szökés veszélye és a férfi a közösségre is veszélyt jelent. A gyanúsítottat szeptember 15-i letartóztatása óta egy dél-floridai fogdában tartják fogva.

Várhatóan vádalkut köt majd

Mint arról beszámoltunk, a Donald Trump elleni júliusi merényletkísérlet után ismét támadást terveztek a Republikánus Párt elnökjelöltje ellen. Ryan Wesley Routh közel 12 órán át táborozott egy floridai golfpálya előtt, felszerelkezve élelemmel és egy puskával, lesben állva az elnökjelöltre. Végül a titkosszolgálat egyik ügynöke meghiúsította a lehetséges támadást, és tüzet nyitott.

Hétfőn új bírósági iratokat hoztak nyilvánosságra, amelyek arra utalnak, hogy a férfi hónapok óta tervezte a támadást. Egy előre megírt levélben Ryan Wesley Routh előrevetíti a republikánus elnökjelölt elleni sikertelen merényletkísérletet.

„Mindent megpróbáltam, és mindent beleadtam, amit csak tudtam” – olvasható a levélben, amelyben pénzjutalmat ajánlottak fel annak, „aki befejezi a munkát”.

A kedden nyilvánosságra hozott nyolcoldalas vádirat a merényletkísérlet vádja mellett a férfit a következőkkel is vádolja:

Ryan Wesley Routh következő meghallgatása a bíróságon szeptember 30-án lesz, ahol várhatóan vádalkut fog kötni.

Rovatok