Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter Szergej Lavrovval tárgyalt New Yorkban, a magyar külügyér szerint Európa tovább tüzeli a konfliktust

2024. szeptember 25., szerda 17:15

Szijjártó Péter és Szergej Lavrov New Yorkban tárgyalt a világ biztonsági helyzetéről, és az ukrán háború rendezéséről. Szijjártó Péter szerint a világ országainak már elege van abból, hogy Európa tovább tüzeli az ukrán konfliktust.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán többek között orosz kollégájával, Szergej Lavrovval is tárgyalóasztalhoz ül New Yorkban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető közölte, hogy orosz hivatali partnerével áttekintik a kétoldalú együttműködés kérdéseit, illetve tárgyalni fognak a világ biztonsági helyzetéről, az ukrajnai rendezés lehetőségeiről.

Szergej Lavrovval természetesen beszélni fogunk a biztonsági helyzetről. Magyarország álláspontjával az oroszok tisztában vannak természetesen. Mi mielőbb békét szeretnénk, mert minél előbb lesz béke, annál kevesebb ember hal meg Ukrajnában

– szögezte le.

Majd kifejtette, az utóbbi két nap is arról győzte meg, hogy az Európai Unió „lekezelő és kioktató” stílusa erőteljesen kisebbségbe szorította a közösség tagállamait az ENSZ-ben.

„Egyszerűen a világ többi részéből érkezett országok döntő többségének elege van abból, hogy egy Európában zajló háború árát fizetik, akár a növekedő energiaárak, az élelmiszerbiztonsági visszalépések, vagy épp az infláció képében, és azt látják, hogy maga Európa is tovább tüzeli ezt a konfliktust, ahelyett, hogy annak a végét próbálná meg elérni” – tette hozzá.

Szijjártó Péter a kétoldalú kérdések kapcsán hangsúlyozta, hogy Magyarország biztonságos energiaellátásához feltétlenül szükség van a korrekt, kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre Oroszországgal.

Üdvözölte, hogy a kőolajszállítások terén sikerült megoldani az Ukrajna által „villámcsapásszerűen” bevezetett korlátozások és szankciók nyomán kialakult nehéz helyzetet. „Ehhez kellett az orosz szállítók rugalmassága, amit megkaptunk” – mondta.

Illetve kitért arra is, hogy Magyarország földgázellátása is teljes biztonságban van, tekintve, hogy a Déli Áramlat vezeték kapacitásai és megbízhatósága miatt hazánkat nem érinti, hogy Ukrajna adott esetben elvágja-e az orosz tranzitot az idei év végével – közölte az MTI.

Rovatok