Index Vakbarát Hírportál

Tombol a kolerajárvány Szudánban, miközben a polgárháború százezrek életét követeli

2024. szeptember 26., csütörtök 06:17

A szudáni egészségügyi minisztérium szerint az elmúlt hónapban több mint 430 ember halt meg kolerában, mivel az országban továbbra is polgárháború dúl. A fertőzések száma mintegy 14 000-re emelkedett.

A minisztérium közleménye szerint mindent megtesznek a „kolera elleni küzdelem érdekében az érintett államokban, de a fertőzések száma egyre növekszik”.

Az Egyesült Államok szudáni különmegbízottja, Tom Perriello szerint a gyógyszerek eljuttatását az érintett területekre nagyban megnehezíti a konfliktus, amely tavalyi kezdete óta 150 ezer ember életét követelte − közölte a BBC

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű orvosi segélyszervezet arról számolt be, hogy „mindkét hadviselő fél rendszeresen akadályozza őket, a humanitárius segítségnyújtás messze elmarad a szükséges mértéktől”.

Szudánban háború dúl azóta, hogy a hadsereg és egy nagy hatalmú félkatonai csoport, a Gyors Támogató Erők (RSF) 2023 áprilisában kegyetlen harcot kezdett a hatalomért, ami az ENSZ szerint a világ egyik legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett.

Több mint kilencmillió ember kényszerült elmenekülni otthonából, és félő, hogy széles körű éhínség alakul ki. A nem arab lakosság elleni népirtás lehetőségére is figyelmeztetnek a nyugati Dárfúr régióban.

Rovatok