Index Vakbarát Hírportál

Halálra vertek egy férfit egy kárpátaljai toborzóirodában, a rendőrség nyomozást indított

2024. szeptember 26., csütörtök 15:17

Meghalt egy szolyvai férfi, miután – felesége elmondása szerint – az egyik kárpátaljai toborzóközpont munkatársai többször is megverték. A toborzóközpont tagadja, hogy bántalmazták volna az áldozatot, és azt állítják, hogy a férfi természetes halált halt, azonban a rendőrség mégis gyilkosság miatt indított nyomozást.

Meghalt egy 53 éves kárpátaljai férfi, miután brutálisan megverhették a Munkácsi Járási Toborzási és Szociális Támogatási Központ szolyvai kirendeltségén – közölte a regionális közszolgálati televízió, a Szuszpilne Uzshorod.

A szolyvai Kanalas Szerhij szeptember 4-én halt meg a helyi városi kórházban. Felesége azt állítja, hogy a férfi halálát a szolyvai toborzóközpontban való tartózkodása alkalmával szerzett sérülései okozták, ahol az áldozat mindössze négy napot töltött.

„Augusztus 28-án a katonai toborzóközpontba vitték. Sértetlenül és zúzódások nélkül került oda. Azonnal odarohantam hozzá. Megengedték, hogy lássuk egymást, de csak a kerítésen keresztül. Akkor még jól volt, augusztus 30-án és 31-én még nem láttam rajta semmilyen sérülést. Folyamatosan azt mondogatta, hogy már készülnek a dokumentumok, hogy elengedhessék. Három egymást követő napon keresztül vártam, hogy hazamehessünk, de ez nem történt meg” – mesélte az elhunyt férfi felesége, Kanalas Olga.

A nő elmondása szerint a férje harmadik napja tartózkodott a toborzóközpontban, amikor először felfedezte rajta a bántalmazásra utaló jeleket. Egy rövid beszélgetéskor a férfi be is vallotta feleségének, hogy a hivatal munkatársai fizikailag bántalmazták.

Szeptember 1-jén, vasárnap elmentem hozzá, és azt láttam, hogy súlyosan megverték: sántított, az orra eltört, a jobb szeme alatt pedig zúzódás volt. (...) Ugyanaz a katona, aki elvitte, elmagyarázta nekem, hogy nyilatkozatot fog írni a rendőrségnek arról, hogy ki verte meg

– folytatta a feleség.

Másnap értesítették Olgát, hogy Szerhij súlyos állapotban fekszik egy ungvári kórházban. „Hajnali egy órakor jött a rendőrség. A rendőr magyarázkodni kezdett: »A férjét egy ungvári kórházba szállították. Valószínűleg műtéten esett át, vagy most készülnek rá.« Azt mondta, hogy menjünk oda” – mondta Olga.

Az orvosigazgató is megszólalt

Miroszlav Meles, a Szolyvai Városi Kórház orvosigazgatója elmondta: „A beteget szeptember 1-jén 22 óra körül egy sürgősségi csapat hozta be a kórházunkba. Eszméletlen volt, ezért azonnal az intenzív osztályra szállítottuk. Az ügyben értesítettük a bűnüldöző hatóságokat, hogy vizsgálják ki mi történt, majd neuropatológusokat hívtunk, akik CT-vizsgálatot végeztek a fején. Koponyán belüli vérzést diagnosztizáltak”.

Ezt követően a férfit az Ungvári Területi Neurosebészeti és Neurológiai Klinikai Központba szállították, ahol megműtötték, és eltávolították a fejében kialakult vérömlenyt.

„A műtét után a beteg állapota továbbra is súlyos volt. Még kómában volt, amikor egy sürgősségi csapat 15 óra körül Ungvárról visszaszállította a kórházunkba, majd reggel az intenzív osztályon megállapították a beteg halálát” – mondta Miroszlav Meles.

A toborzóközpont is reagált

A Kárpátaljai Területi Toborzási és Szociális Támogatási Központ hivatalos kommentárja szerint a mozgósított férfi a kiképzőközpontba való szállítás közben lett rosszul. A hivatal szerint a férfit katonai szolgálatra kötelezték, így miután a katonai orvosi bizottság a férfit szolgálatra alkalmasnak ítélte meg, egy kiképzőközpontba küldték tovább.

„A kiképzőközpontba szállítás közben az állampolgár már panaszkodott a katonai személyzetnek a megromlott egészségi állapota miatt. A katonák úgy döntöttek, hogy mentőt hívnak hozzá, így az állampolgárt a Szolyvai Városi Kórházba szállították. Szeptember 4-én a polgár a kórházban meghalt. Az igazságügyi orvosszakértői vizsgálat alapján az orvosok megállapították, hogy a halálát természetes betegség okozta (a bal agyfélteke ischaemiás infarktusa), és nem függött össze traumás sérülésekkel” – áll a toborzóközpont közleményében.

Az elhunyt felesége, Olga szerint azonban férje alkalmatlan volt a katonai szolgálatra, és ez szerepelt Szerhij katonakönyvében is. Az asszony azt állítja, hogy a katonai dokumentum a férje halála után eltűnt a toborzóközpontból, ami miatt jelenleg is büntetőeljárás van folyamatban.

A rendőrség gyilkosság miatt nyomoz

A rendőrség az incidenst követően a büntető törvénykönyv 155. cikke alapján indított nyomozást, azaz előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság miatt – jelentette Hanna Dan, a Kárpátaljai Nemzeti Rendőrség szóvivője.

Elmondása szerint a bűnüldöző szervek munkatársai már kihallgatták a tanúkat és a szemtanúkat.

„Már megvan a halál előzetes oka. Az igazságügyi orvosszakértő által kiállított orvosi halotti bizonyítvány szerint a halál oka agyi ödéma és agyi infarktus. Jelenleg a teljes igazságügyi orvosszakértői vizsgálat eredményére várunk, és akkor tudjuk meg a férfi halálának végleges okát” – mondta Hanna Dan.

Az ombudsman reakciója

Ukrajna Emberi Jogi Ombudsmanjának Hivatala is reagált a helyzetre. Dmitro Lubinyec szerint Kárpátalján megnőtt a Toborzási és Szociális Támogatási Központok törvénytelen intézkedéseivel kapcsolatos panaszok száma.

Andrij Krjucskov, az ukrán parlament emberi jogi ombudsmanjának kárpátaljai képviselője elmondta: „Az ukrán parlament emberi jogi ombudsmanja panaszt kapott egy ukrán állampolgártól az emberi jogok megsértésével kapcsolatban. Nevezetesen a férje törvénytelen fogva tartásával kapcsolatban. Az ombudsman azonnal levelet küldött Ukrajna főügyészének”.

Andrij Krjucskov elmondása szerint munkamegbeszélést tartott a Nyugati Régió Speciális Védelmi Ügyészségének vezetőjével, akik közvetlenül vesznek részt az ügy eljárásjogi irányításában.

„Találkoztunk a szolyvai rendőrkapitányság nyomozati osztályának vezetőjével is, aki közvetlenül felelős az előzetes nyomozásért. Ukrajna ombudsmanja, Dmitro Lubinec személyes ellenőrzése alatt tartja az ügyet” – tette hozzá Andrij Krjucskov.

Ez azonban a feleségét már nem boldogítja. A gyászoló nő most abban bízik, hogy a hatóságok megtalálják a férje gyilkosát.

Biztos akarok lenni abban, hogy megtalálják és megbüntetik azt, aki ezt tette vele. Amiért elvette tőlem a férjemet, és kioltották az életét

– mondta Kanalas Olga.

Kritikus a jogsértések száma Kárpátalján

Szerhij Rohmanyin parlamenti képviselő az Ukrajinszka Pravdának adott interjújában elmondta, hogy legalább két olyan ukrán régió van – Odessza és Kárpátalja –, ahol kritikusak a toborzóközpontok által elkövetett jogsértések száma. „Nem ezek az egyedüliek, de a fellebbezések és panaszok legnagyobb részét ezek teszik ki” – tette hozzá.

Szerhij Rahmanyin egy magas rangú tisztet idézve próbálta megmagyarázni, hogy mi az oka a rengeteg jogsértésnek:

Dilemma előtt állok: fejbe vágnak, ha megsértem az állampolgárok jogait, és fejbe vágnak akkor is, ha nem teljesítem a tervet. Inkább kapok a fejemre a jogok megsértése miatt, mint hogy ne teljesítsem a tervet.

A képviselő hangsúlyozta, hogy vannak durva, brutális példák a jogsértésekre, ráadásul ezeket nem vizsgálják ki az illetékes hatóságok, és nem hozzák meg azokat a döntéseket, amelyeknek az ukrán jogszabályokból kellene következniük.

Mint mondta, az ellenőrzést és felügyeletet gyakorló személyek úgy vélik, hogy a toborzóközpont által kitűzött cél szentesíti az eszközt. Rahmanyin szerint azonban ez tévhit, mert minden egyes példa a durva, brutális törvénysértésre nem növeli, hanem csökkenti az ország védelmi képességét.

A Kárpáti Igaz Szó számolt be róla, hogy idén áprilisban egy másik súlyos eset is borzolta a kedélyeket Kárpátalján, amikor a huszti toborzóközpontban állítólag megvertek és öngyilkosságra kényszerítettek egy harkivi férfit. Az áldozat barátnője arról számolt be, hogy barátját az egyik nagyszőlősi hotelből rabolták el, megbilincselték, majd a tiszaújlaki határhoz vitték, ahol illegális határátlépés kísérletével vádolták meg.

A toborzóközpont munkatársai azonban teljesen más történettel álltak elő. A Kárpátaljai Területi Toborzási és Szociális Támogatási Központ illetékesei azt állítják, hogy az öngyilkosságot megkísérlő férfi, valószínűleg kábítószer hatása alatt állt, a hadkiegészítő parancsnokságon pedig nem alkalmaztak vele szemben fizikai erőszakot.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, csütörtöki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok