Index Vakbarát Hírportál

Egy prominens republikánus szenátor páros lábbal szállt bele pártjába és Orbán Viktorba

2024. szeptember 27., péntek 06:00

Mitch McConnell az Egyesült Államok szövetségi rendszere mellett érvelve beszélt arról a Szenátusban, hogy Magyarország és Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem biztos, hogy ebbe tartozik, mivel szerinte a magyar kormányfő Amerika bukására fogad. Emiatt nyíltan kritizálta azokat a republikánusokat, akik odavannak a magyar miniszterelnökért.

A NATO-val kapcsolatosan szólalt fel szerdán az amerikai Szenátusban a Republikánus Párt szenátusi vezetője, Mitch McConnell, aki expozéjában kitért saját pártjára és Orbán Viktor magyar miniszterelnökre is.

Mitch McConnell elítélte saját pártjának azon tagjait, akik szerinte „személyi kultuszszerűen” tisztelik a magyar kormányfőt.

Korábban beszéltem arról, hogy Magyarország évtizedek óta sodródik a Nyugat legelszántabb ellenfeleinek közelébe. Ez egy riasztó tendencia. És senki – természetesen nem az amerikai konzervatívok, akik egyre inkább személyi kultuszt alakítanak ki Orbán Viktor miniszterelnök körül – nem tehet úgy, mintha nem látná

fogalmazott McConnell, aki ezután arról beszélt, hogy szerinte Magyarország nem támogatja Ukrajnát a háborújában, hanem épp ellenkezőleg, nem csak a háttérben, hanem „nyilvánosan és hangosan” nem feszül neki Oroszországnak, valamint a titkosszolgálati jelentések és sajtóhírek szerint az országot fegyverrel ellátó Kínának és Iránnak.

Magyarország vezetői nem feszülnek neki Moszkvának, Pekingnek és Teheránnak. Ezt teszik nyilvánosan és hangosan is. Az Orbán-kormány üdvözölte Kína »európai hídfőállását« Magyarországon mint saját deklarált »keleti nyitás« politikájának tökéletes kiegészítését. És nem riadt vissza attól, hogy e szavakat tettekre váltsa

– véli McConnell, aki ezután azzal vádolta meg a magyar kormányt, hogy

„Amikor a kínai állami vállalat azt mondta, ugorjanak, a magyar illetékesek azt kérdezték tőlük, hogy milyen magasra” – állította Mitch McConnel, aki szerint az Egyesült Államok európai szövetségesei megfogadták a Trump-adminisztráció figyelmeztetéseit, hogy csökkentsék Pekingtől az ipari és technológiai függőséget, azonban Magyarország szerinte ismételten blokkolná az EU-t ebben.

A klasszikus reagani republikánus – tehát atlantista külpolitika, odahaza pedig kisebb állam csekély adóterhekkel és kevés szociális hálóval – ezenkívül a magyar kormányfő szemére veti, hogy támogatja a szerinte kínai térnyerést célzó Egy övezet és egy út kezdeményezését. Mindezt azzal hozta összefüggésbe, hogy kínai vállalatok több akkumulátorgyárat is építenek Magyarországon.

Szerinte már ugyanakkor Kína és Oroszország az Egyesült Államok ellenségei, amely országokkal a republikánusok által csodált Orbán Viktor jó kapcsolatra törekszik.

Miközben a republikánusok kicsinylik az Európai Unió hozzájárulását Ukrajna támogatásában, addig Mitch McConnell azt mondta, hogy Magyarország nem járul hozzá a fegyvertámogatásokhoz és blokkolja a Kijevnek szánt pénzeket is az Európai Unió Tanácsában.

Orbán Viktor »hiperracionálisnak« minősíti azt a rezsimet, amely több tíz-, ha nem százezer orosz életet és több mint 200 milliárd dollárnyi katonai erőt áldozott fel a provokálatlan – és eddig sikertelen – Ukrajna elleni agressziója miatt. De ez a NATO-miniszterelnök nemcsak csodálja Putyint, hanem segít is neki. Kormánya beavatkozik Moszkva érdekében, hogy az európai és transzatlanti erőfeszítéseket gyengítse Oroszország törvénytelen agressziója ellen minden lépésben

– fogalmazta meg sarkos véleményét az atlantista McConnell, aki szerint emiatt Orbán Viktor nem valódi szövetségese a republikánusoknak.

„Nem titkolt meggyőződés”

Visszautalt arra, hogy nemrég a Nemzeti Közsszolgálati Egyetem meghívására az egykori iráni elnök, Mahmúd Ahmadinezsád Budapestre látogatott, ahol a „közös értékek a globális környezetben” címre keresztelt találkozón vehetett részt.

»Közös értékek« Teheránnal. És én azt hittem, hogy az amerikai konzervatívok vallanak közös értékeket a magyar kormánypárttal. Az Orbán-kormány elfelejtette imádó rajongóit az Atlanti-óceán ezen oldalán? Nem. Magyarország vezetői nem titkolják meggyőződésüket, hogy a jövő szerintük az amerikai hanyatlásé. Nem titkolják, ahogy az amerikai gyengeségre készülnek, és a mi kudarcunkra fogadnak

– mondta a republikánus szenátusi vezető, aki szerint Amerikai érdekeit nem ez szolgálja, és semmit sem nyernek abból, ha vezetőik dicsérik azokat, akik meghajolnak autokraták előtt.

Orbán Viktor miniszterelnököt a Republikánus Párton, azon belül is a Donald Trumphoz köthető szárny nagyra tartja kemény migrációs politikája, valamint az LMBTQ-mozgalommal kapcsolatos törvények támogatása miatt. Donald Trump alelnökjelöltje, J. D. Vance például nagy tisztelője a magyar kormányfőnek, míg Trump legutóbb például a Kamala Harrisszel lévő vitáján beszélt pozitívan Orbán Viktorról.

Donald Trump és Orbán Viktor többször is találkoztak előbbi elnöki regnálása alatt, de távozása óta is – legutóbb még július elején, amikor a magyar miniszterelnök békemissziójának nevezett diplomáciai látogatásain Kijev, Moszkva, Peking, majd a washingtoni NATO-csúcs után Donald Trump floridai rezidenciájára látogatott, ahol az ukrajnai háborúról tárgyalt a republikánus elnökjelölttel.

Mint korábban bemutattuk, Mitch McConnell régóta benne van az amerikai politikában, aki még Ronald Reagan elnöksége alatt került be a Szenátusba, és az elmúlt csaknem két évtizedben a szenátusi republikánusok vezetője volt. Trump elnöksége alatt sok mindenben együttműködött az elnökkel, hogy McConnell évtizedes terveit végrehajtsák (történelmi adócsökkentés; a szövetségi bíróságok konzervatív bírákkal való feltöltése; konzervatív szupertöbbség létrehozása a Legfelsőbb Bíróságban, majd az abortuszt szövetségi szinten szavatoló Roe kontra Wade döntésének az eltörlése), ám még így sem voltak túl jó véleménnyel egymásról.

Ugyan a nyilvánosságban együttműködtek, de McConnell sokszor próbált Trump ellensúlya lenni a párton belül.

Végül azonban a Capitolium ostroma, valamint a választási csalásokról szóló hamis narratíva miatt romlott meg kettejük kapcsolata annyira, hogy Mitch McConnell nem hajlandó beszélni az egykori elnökkel – ennek ellenére idén márciusban mégis támogatásáról biztosította Donald Trumpot, mint a párt elnökjelöltjét.

Mitch McConnell romló mentális képességei miatt idén februárban jelentette be, hogy a következő választás után lemond a Szenátusban betöltött pozíciójáról, amivel a legfontosabb politikai pozíciók a párt estabilishmentje helyett Donald Trumphoz közelálló kör kezébe került. A párt elnöksége mellett ők adják a Képviselőház házelnökét, valamint január 6-tól a lemondó Mitch McConnell helyét is valószínűleg ők vehetik át, amennyiben Donald Trump győzne novemberben.

(Borítókép: Mitch McConnell elhagyja irodáját és a Szenátus emeletére sétál az amerikai Capitoliumban 2023. március 6-án Washingtonban. Fotó: Drew Angerer / Getty Images)

Rovatok