Index Vakbarát Hírportál

Több aranyásóval végzett egy indonéziai földcsuszamlás

2024. szeptember 27., péntek 14:51

Az illegális aranybányászat rendkívül veszélyes a szigetországban – viszont nagyon gyakori. Most egy civilizációtól elzárt létesítményt sújtott földcsuszamlás, amelynek több halálos áldozata is van.

Legalább 15-en meghaltak, míg több tucat ember szorult az elmozdult föld alá, miután Szumátrán egy engedély nélküli aranybánya beomlott. Az Indonézia nyugati szigetének Solok negyedében történt katasztrófa áldozatait még mindig próbálják kihozni a föld alól, a helyi katasztrófavédelem vezetője, Irwan Effendoi szerint legalább 25-en vannak elzárva a felszíntől. Három sérültet már ki tudtak húzni a föld alól – írja a Sky News.

A Nagari Sungai Abu falut sújtotta legsúlyosabban a földcsuszamlás, ami az esős idő miatt jött létre. A mentést nehezíti az is, hogy a a természeti katasztrófák miatt az áramszolgáltatás és a telekommunikáció is akadozik.

Emellett az illegális bánya a legközelebbi településhez nagyjából négy órára fekszik gyalog, az időjárás pedig gátolja a közlekedést.

Az engedély nélküli földfejtés egyébként nagyon gyakori Indonéziában, rengetegen dolgoznak hasonló létesítményekben – szörnyű körülmények és magas sérülési arány mellett. A délkelet-ázsiai ország időjárása mellett az arany kiásásánál és feldolgozásánál jelentkező, mérgező higany is nagy problémát jelent.

Rovatok