Index Vakbarát Hírportál

A volt védelmi minisztert választották Japánban miniszterelnöknek

2024. szeptember 27., péntek 09:24

Megválasztották Japán új miniszterelnökét, Isiba Sigeru volt védelmi minisztert, aki hétfőn választja meg a kormány új vezetőt.

Isiba Sigeru volt védelmi miniszter lesz Japán következő miniszterelnöke, miután a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) pénteki elnökválasztásán a gazdasági biztonsági minisztert, Takaicsi Szanaét legyőzve megnyerte a választást – írja a Kyodonews

Isiba 215 szavazatot kapott Takaicsi 194 szavazatával szemben. Az új miniszterelnök várhatóan hétfőn választja meg az LDP új vezetőit, és a kedden kezdődő rendkívüli parlamenti ülésen alakítja meg kabinetjét, miután miniszterelnökké választották.

A további jelöltek között szerepelt Sinjiro Koizumi volt környezetvédelmi miniszter, Josimasza Hajasi kabinetfőnök, Takajuki Kobajasi volt gazdasági biztonsági miniszter, Josimasza Hajasi kabinetfőnök, Joko Kamikava külügyminiszter, Taro Kono digitális miniszter és Kacunobu Kato volt egészségügyi miniszter.

Mint arról korábban beszámoltunk , Kisida még augusztus 14-én jelentette be váratlanul, hogy nem fogja jelöltetni magát a szeptemberi tisztújításon. A konzervatív párt lemondó 67 éves vezetője ezt azzal magyarázta, hogy a pártnak megújulásra van szüksége, amit szerinte egy új elnökkel tud elérni.

Rovatok