Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter fontos kérést intézett az ENSZ-főtitkárhoz

2024. szeptember 27., péntek 09:03

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra kérte fel helyi idő szerint csütörtökön New Yorkban António Guterres ENSZ-főtitkárt, hogy járjon közben annak érdekében, hogy végre tárgyaljon egymással az Egyesült Államok és Oroszország.

A miniszter az ENSZ-főtitkárral folytatott tárgyalását követően nyilatkozva kiemelte: rendkívüli kockázatot jelent ma a globális biztonságra nézve az, hogy a világpolitika legjelentősebb szereplői képtelenek vagy nem hajlandóak beszélni egymással. Szerinte ez a világ újraszabdalásához és blokkosodáshoz vezet.

Arra kértem az ENSZ főtitkárát, hogy járjon közben annak az érdekében, hogy a világ vezető hatalmai, az amerikaiak és az oroszok végre beszéljenek egymással

– idézi a tárcavezetőt az MTI.

Szijjártó Péter abban is António Guterres segítségét kérte, hogy az ENSZ visszatérhessen a megalapításakor megfogalmazott célkitűzésekhez, vagyis platformként szolgáljon az egymással rossz viszonyban lévő, adott esetben akár háborúban álló országok közötti párbeszédre. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a világszervezetet nem hasonlóan gondolkodó országok klubjaként hozták létre, éppen ellenkezőleg, „az ENSZ keretei kínálhatnak esélyt arra, hogy meginduljon egy amerikai–orosz párbeszéd, amely az egész globális biztonság és azon belül Közép-Európa biztonsága szempontjából is egy új reményt hozhatna el”.  

Az ENSZ-nek rendkívül fontos feladatai vannak a fegyveres konfliktusok békés rendezésében, és ezen erőfeszítésekből Magyarország is kész kivenni a részét a továbbiakban – fejtette ki a miniszter az ENSZ Békeépítési Bizottságának ülésén. Az eseményen Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy a globális biztonsági helyzet nem volt ilyen rossz a második világháború óta, mint jelenleg, hiszen a világ körülbelül harminc pontján zajlik valamilyen fegyveres konfliktus, számos helyen befagyott konfliktusok nehezítik a mindennapokat. 

Rovatok