Index Vakbarát Hírportál

Izrael végzett a mestergyilkossal – máris támadásba lendült a Hezbollah

2024. szeptember 28., szombat 21:45

Benjamin Netanjahu kiadta az utasítást, ezért halt meg a Hezbollah feje, Hasszán Naszrallah. Az izraeli miniszterelnök a polgárokhoz fordulva mondta el, miért volt szükség a vezető kiiktatására. Beszéde után nem sokkal megszólaltak a szirénák Jeruzsálemben és Ciszjordániában.

Benjamin Netanjahu nyilatkozott a Hezbollah vezetője, Hasszán Naszrallah meggyilkolását követően. Az izraeli miniszterelnök úgy fogalmazott: „Izrael állam megölte a mestergyilkost, Hasszán Naszrallahot”.

Leszámoltunk azokkal, akik felelősek számtalan izraeli és más országok számos állampolgárának meggyilkolásáért, köztük több száz amerikai és több tucat francia meggyilkolásáért

– tette hozzá az izraeli miniszterelnök. „Ő volt a tengely tengelye, a gonosz tengelyének központi motorja” – mondta Naszrallahról.

Netanjahu szerint Hasszán Naszrallah és emberei voltak azok, akik Izrael pusztulását eltervezték, „ezért a hét elején arra a következtetésre jutottam, hogy azok az erőteljes csapások, amelyeket az IDF (izraeli hadsereg – a szerk.) az elmúlt napokban mért a Hezbollahra, nem lesznek elegendőek”. A miniszterelnök úgy véli, Naszrallah likvidálása „szükséges feltétele” az általuk kitűzött célok elérésének. 

Amíg Naszrallah élt, gyorsan visszaállította volna azokat a képességeket, amelyeket elvettünk a Hezbollahtól. Ezért adtam ki az utasítást, és Naszrallah már nincs velünk

– jelentette ki a Sky News szerint, majd arról beszélt, hogy ez a lépés felgyorsíthatja a foglyok hazatérését. „Minél inkább azt látja Sinwar (Yahya Sinwar, a Hamász vezetője), hogy a Hezbollah már nem fog a segítségére sietni, annál nagyobb az esélye, hogy visszaszerezzük az elrabolt embereket” – magyarázta, majd köszönetet mondott az akcióban részt vevőknek.

Végezetül üzent a libanoni, szíriai és iráni lakosoknak, akik „erőszakos zsarnokság alatt szenvednek”, hogy Izrael mellettük áll. „Nincs olyan hely Iránban vagy a Közel-Keleten, ahová Izrael hosszú karja ne érne el, és ma már tudják, hogy ez mennyire igaz” – fogalmazott, majd kijelentette:

Ezek nagy napok, történelmi fordulóponthoz érkeztünk.

„Testvéreim és nővéreim, kedves izraeli polgárok, ezen a napon újra és újra azt mondom nektek: együtt fogunk harcolni, és Isten segítségével együtt fogunk győzni” – mondta Benjamin Netanjahu.

Nem sokkal a beszéd után megszólaltak a légoltalmi szirénák Jeruzsálem és Ciszjordánia területén. Az izraeli hadsereg közlése szerint a rendszer „Libanonból Izrael felé irányuló támadás” miatt lépett működésbe.

A közösségi oldalakon pedig szinte azonnal megjelentek a támadásról készített felvételek.

Rovatok