Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump elárulta, ténylegesen milyen viszonyt ápol Putyinnal

2024. szeptember 28., szombat 06:15

Donald Trump volt amerikai elnök és republikánus párti elnökjelölt az ukrajnai háború gyors befejezésére tett ígéretet megválasztása esetén Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, akit a New York-i Trump-toronyban fogadott pénteken. A republikánus párti elnökjelölt azt is elárulta, hogy „nagyon jó” a viszonya Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Donald Trump a megbeszélés előtt kijelentette: kész Ukrajnával és Oroszországgal együttműködni a konfliktus rendezése érdekében. „Nagyon jó kapcsolatunk van [Zelenszkijjel], és mint tudják, nagyon jó a viszonyom Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.” Majd hozzátette: „Úgy vélem, ha győzünk [a választáson], akkor nagyon gyorsan rendezni tudjuk” az orosz–ukrán háborút.

Zelenszkij a sajtónak azt mondta, hogy egyebek között a „győzelmi tervét” szeretné megvitatni Trumppal. Majd kiemelte, hogy Trump demokrata párti kihívójával, Kamala Harrisszel is találkozik, mert Ukrajnának erős amerikai támogatásra van szüksége a folytatódó háborúhoz.

A találkozó után az ukrán elnök az X-en közzétett bejegyzésében nagyon produktívnak nevezte megbeszélését Trumppal, egyetértettek abban: véget kell vetni az immár két és fél éve tartó háborúnak. „Nagyon gyümölcsöző találkozóm volt Donald Trumppal […] bemutattam neki győzelmi tervünket, és részletesen áttekintettük az ukrajnai helyzetet és a háború következményeit népeink számára. Számos részletet megvitattunk” – írta Zelenszkij, majd aláhúzta:

Osztjuk azt a nézetet, hogy le kell állítani a háborút Ukrajnában. Putyin nem győzhet. Az ukránoknak kell győzniük.

Donald Trump a mintegy 40 perces megbeszélést követően Zelenszkij oldalán a Fox News hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta: „mindketten szeretnénk a [háború] végét és egy igazságos megállapodást látni”. Trump szerint „az elnök szeretné, ha véget érne, mégpedig a lehető leghamarabb. Tisztességes alkut szeretne”.

Zelenszkij pedig kijelentette, hogy a háborúnak nem lett volna szabad kitörnie, és megismételte, Vlagyimir Putyin orosz elnökre nyomást kell gyakorolni a háború leállítása végett – összegezte az MTI.

Közben az is kiderült, hogy egyre több egységet és felszerelést halmoz fel Zaporizzsja közelében az orosz hadsereg, emiatt az ukrán védelmi erők szerint a támadások fokozására lehet számítani a város közelében – írja az ukrán média. És ezt csak tetézte, hogy pénteken Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök kijelentette, hogy egy „Belarusz elleni támadás” a harmadik világháború kirobbanását jelentené.

Az ukrajnai háború fejleményeit szombaton is percről percre követjük ebben a cikkünkben. 

Rovatok