Index Vakbarát Hírportál

Szélsőséges időjárás okozott áradásokat Nepálban, legalább tízen meghaltak

2024. szeptember 28., szombat 11:10

A monszunidőszak miatt bekövetkező heves záporok miatt áradások és földcsuszamlások okoznak fennakadásokat a közlekedésben Nepálban. Legalább tízen meghaltak, heten pedig eltűntek. A hegyvidéki országban 50-200 milliméter csapadék hullt le rövid időn belül.

Az esőzések Nepálban áradásokat és földcsuszamlásokat idéztek elő, amelyek az elmúlt 24 órában legalább 10 ember halálát okozták, hét pedig eltűnt, és megnehezíti a közlekedést is. A himalájai ország több folyója is megduzzadt, utakat és hidakat öntött el − közölték a helyi hatóságok.

A rendőrség dolgozik az utak újbóli megnyitásának biztosításán, illetve a törmelék eltakarításán, a földcsuszamlások több mint két tucat helyen zárták el az autópályát − a közölte a rendőrség szóvivője.

Az özönvízszerű esőzések vasárnapig szinte biztosan nem enyhülnek a katmandui meteorológiai szolgálat szerint. Az ország középső és keleti területén 50 és 200 milliméter közötti mennyiségű eső hullt. A szélsőséges időjárás miatt a katmandui repülőtéren a belföldi járatokat törölték, de a nemzetközieknek adtak felszállási engedélyt − tájékoztatott a Reuters.

Katmanduban utakat és házakat öntött el a víz, miután több folyó is megáradt az esőzések következtében. A Koshi folyó, mely Indiában is rendszeresen okoz halálos áldozatokkal járó árvizeket, szintje még mindig emelkedik, vízhozama háromszorosa a megszokottnak. A monszunszezon minden évben halálos áldozatok százait hozza magával a hegyvidéki országban.

Rovatok