Index Vakbarát Hírportál

Hagymaültetvényén dolgoztatta a belarusz politikai elítélteket egy német politikus

2024. szeptember 29., vasárnap 17:03

A belarusz rendszer politikai foglyait alkalmazta olcsó munkaerőként egy szélsőjobboldali német hagymamágnás, nem utolsósorban szászországi parlamenti képviselő. Nemrég pénzbüntetéssel sújtották, mert eltitkolta, hogy részesedése van a Fehéroroszországban bejegyzett cégben.

A német tartományi választásokon a hónap elején elért első győzelme után ismét reflektorfénybe került az Alternatíva Németországért (AfD), ezúttal egyik szászországi politikusának üzleti vállalkozása miatt.

Jörg Dornau, a szászországi tartományi parlament képviselője, az AfD tagja politikai foglyokat dolgoztatott hagymaültetvényén Belaruszban – jelentette egy helyi, független hírportál.

A munkáltató, Dornau a Bűnelkövetők Elszigetelő Központjával kötött megállapodásával összhangban olyan elítélteket alkalmazott a Belaruszban működtetett mezőgazdasági cégében, a Zybulka-Belben, akik politikai nézeteikért kerültek a rács mögé – idézte a Reform.news részletes összeállítását a Politico.

Aljakszandr Lukasenka a széles körben elcsaltnak minősített 2020-as elnökválasztás után fokozta a politikai elnyomást. Kritikusait üldözték, ellenfeleit letartóztatták.

Tüntetők, emberi jogi aktivisták és újságírók százait vették őrizetbe már a választás előtti hetekben is. Két fiatal férfit azért ítéltek tíznapos elzárásra, mert egy rendezvényen a nyolcvanas évek egyik népszerű rockzenekarának Peremen, vagyis Változás című dalát énekelték – ami egyébként gyakran felcsendül az ellenzéki megmozdulásokon.

Éhbérért, dermesztő hidegben

Átszámítva napi 5 euróért, nagyjából kétezer forintért válogatta a hagymát a Dornau farmján dolgozó egyik „munkás”. Őt az év elején, februárban azért tartóztatták le, mert lájkolt egy bejegyzést a közösségi médiában.

A munkakörülmények szavai szerint szörnyűek voltak: reggel hétkor kaptak egy sovány reggelit, majd a munkaidő végéig, este nyolcig még vizet sem.

Mindenféle göncökbe burkolták magukat, de még így is kezük-lábuk lefagyott a sötét alagsorban, ahol a munkájukat végezték.

De legalább a „hagyma finom volt” – vigasztalta magát utólag.

A feladatok elvégzését egy munkavezető felügyelte, aki egy személyben arról is döntött, hogy a fogvatartott kiérdemelte-e napi bérét. A munka nem volt kötelező – mondta az „alkalmazott”, aki szerint a megkeresett pénzt nem a „munkások” kapták, hanem a fogolytábor fenntartására költötték.

A „munkáltató” pénzbüntetést kapott

A tudósítás szerint Dornau legalább egy alkalommal személyesen is meglátogatta a hagymaültetvényt, és találkozott az ott dolgoztatott politikai elítéltekkel.

Még én is láttam. Magas, kopasz férfi

– mondta a név nélkül nyilatkozó férfi. A leírás tökéletesen fedi Dornau testi adottságait. Az AfD politikusa német rendszámú autóval érkezett, és az alagsorban megtekintette, milyen munkát végeznek alkalmazottai.

Maga Dornau semmilyen újságírói megkeresésre nem reagált – írta a német Focus.

„Az ártatlanság vélelme az ügy teljes jogi tisztázásáig mindenkit megillet” – közölte Andreas Harlaß, az AfD szászországi szóvivője.

Jörg Dornau 2019 óta képviseli a szélsőjobboldali, populista AfD pártot az egykori kelet-németországi szászországi parlamentben. A tömörülés – Joachim Gauck, korábbi német államfő szerint – nem náci párt, „még ha vannak is nácik a pártban”.

Dornau üzleti kapcsolatait Lukasenka diktatúrájával most górcső alá vették.

A képviselőt a múlt hónapban 20 862 eurós, közel 8,3 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte a szászországi parlament, mert eltitkolta részesedését a belaruszi Zybulka-Belben. A céget 2020 októberében jegyezték be, történetesen épp akkor, amikor tiltakozók tömege követelt demokráciát az országban.

A Vjaszna emberi jogi szervezet legfrissebb adatai szerint jelenleg 1300 politikai foglyot tartanak nyilván Belaruszban. Az elnyomás és az emberi jogok megsértése miatt Lukasenka rezsimjét évek óta uniós szankciók sújtják.

(Borítókép: YuriyS / Getty Images)

Rovatok