Index Vakbarát Hírportál

Októberben előrehozott választások jöhetnek Japánban

2024. szeptember 30., hétfő 16:03

Isiba Sigeru miniszterelnök választása után október 27-én előrehozott voksolást tervez Japánban. A volt védelmi miniszter hét társát előzte meg a szavazáson, és lett Kisida Fumio utóda, akinek politikai iránymutatását tervezi folytatni. A politikus mintegy negyven éve dolgozik a szigetország törvényhozásában és több fontos posztot is betöltött már.

Az újonnan miniszterelnökké választott Isiba Sigeru, a japán Liberális Demokrata Párt vezetője október 27-ére választások kiírását tervezi − tájékoztatott az AP News. A kormány vezetésére szeptember 27-én választották meg, de a miniszterelnöki pozícióra rajta kívül még heten pályáztak.

Az LDP elnöke hétfőn jelentette be a párt új vezetőit, mielőtt még megalakította volna kabinetjét. Ugyan a terv még nem hivatalos, de Isiba Sigeru elárulta, hogy a rövid idő ellenére minél előbb új voksolást ír ki. A választási munkacsoportot a korábbi környezetvédelmi miniszter, Koizumi Sindzsiro vezeti, aki szintén esélyes volt a miniszterelnöki pozícióra.

Isiba Sigeru követné a Kisida Fumio által meghatározott irányt

Isiba várhatóan Ivaja Takesit jelöli külügy-, Nakatani tábornokot pedig védelmi miniszternek hivatalba lépése után. Az új miniszterelnök és pártvezető egy NATO-hoz hasonló, új ázsiai katonai szövetség létrehozását javasolta, valamint a regionális partnerekkel egyeztet az amerikai nukleáris elrettentés alkalmazásáról. Javasolta továbbá egy egyenlőbb japán-amerikai biztonsági szövetség megalakítását, melybe a Japánban lévő amerikai támaszpontok közös kezelése, illetve a Japán Önvédelmi Erők amerikai támaszpontjainak létesítése is beletartozik.

Az LDP a második világháború lezárása óta vezeti a szigetországot. A párttagok Isiba Sigeru centrista terveit a liberális ellenzék visszaszorítására és szavazatok visszaszerzésére próbálja alkalmazni, ugyanis több korrupciós botrány is megrázta a pártot, mely Kisida Fumio népszerűségét is csökkentették.

Az új pártvezető pénteken hangsúlyozta, hogy Japánnak meg kell erősítenie biztonságát, hiszen az elmúlt időszakban kínai és orosz katonai repülőgépek is megsértették a szigetország légterét, valamint újabb észak-koreai rakétatesztek is veszélyeztették.

Ígéretet tett arra, hogy folytatja Kisida Fumio gazdaságpolitikáját, amelynek célja Japán kivezetése a deflációból és a reálbérek emelése, miközben olyan kihívásokkal néz szembe, mint az ország csökkenő születési és népesedési rátája, valamint a természeti katasztrófák elleni védekezés.

Isiba Sigeru 1986 óta parlamenti képviselő, aki volt védelmi és mezőgazdasági miniszter, de a Liberális Demokrata Párt főtitkára is volt Abe Sinzó miniszterelnöksége alatt.

Rovatok