Index Vakbarát Hírportál

A bíróság előtt kell felelnie Orbán Viktor egyik fontos szövetségesének

2024. szeptember 30., hétfő 12:02

Európai parlamenti pénzekkel való visszaéléssel vádolják Marine Le Pent, a Nemzeti Tömörülés vezetőjét, akinek Párizsban a bíróság elé kell állnia.

Marine Le Pen, a francia radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés vezetője és elnökjelölt-aspiráns, akit európai parlamenti pénzekkel való visszaéléssel vádolnak, hétfőn bíróság elé áll Párizsban – írja a BBC.

A párt több mint 20 másik vezető személyisége is ugyanezzel a váddal néz szembe. Azzal vádolják őket, hogy olyan asszisztenseket alkalmaztak, akik a párt ügyeiben dolgoztak, nem pedig az őket fizető Európai Parlamentnek.

Ha Marine Le Pent bűnösnek találják, pénzbírságra és börtönbüntetésre számíthat, és akár 10 évre is alkalmatlanná nyilváníthatják a képviselő-jelöltségre, ami elnöki ambícióit is veszélyeztetné.

A párt szóvivője, Laurent Jacobelli elmondta, hogy be fogják bizonyítani, nincs olyan rendszer, amely az EU-tól származó pénzek elsikkasztására szolgálna. Le Pen édesapja, a 96 éves Jean-Marie Le Pen, aki megalapította a Nemzeti Frontot, amelyből az RN lett, szintén vádlott, de rossz egészségi állapota miatt nem vesz részt a tárgyaláson.

Az állítólagos kamuállások rendszerére először 2015-ben derült fény, és a 2004 és 2016 közötti parlamenti asszisztensek szerződéseire vonatkozott.

Le Pen hosszú ideje pártvezetőként és korábbi uniós törvényhozóként áll bíróság elé. Az ügyészek azt állítják, hogy az egyik parlamenti asszisztensként felvett személy valójában Le Pen és apja testőreként dolgozott.

Rovatok