Index Vakbarát Hírportál

Átrajzolja a határát két európai ország

2024. szeptember 30., hétfő 18:05

Svájc és Olaszország a rohamosan olvadó gleccserek és a klímaváltozás miatt átrajzolja közös határának egy szakaszát az Alpokban. Az érintett terület egy része Európa egyik legmagasabb hegye, a Matterhorn közelében fekszik, ahol számos népszerű síközpont található.

A svájci–olasz határ nagy részét a gleccserek gerincvonalai és a hóval borított területek határozzák meg. Az olvadó gleccserek miatt azonban a természetes határok eltolódtak, így kiigazításra van szükség – számolt be a BBC

Svájc pénteken hivatalosan jóváhagyta a módosításról szóló megállapodást, már csak Olaszországnak kell aláírna a dokumentumokat. Az svájci–olasz vegyes bizottság még 2023 májusában készítette el a megállapodástervezetet.

Svájc pénteken közölte, hogy az újrarajzolt határokat mindkét fél gazdasági érdekeinek megfelelően alakították ki.

Úgy vélik, hogy a határok kiigazítása mindkét országnak segít meghatározni, hogy melyikük felelős az egyes természeti területek fenntartásáért. 

A svájci–olasz határokat a Plateau Rosa, a Carrel menedékház és a Gobba di Rollin térségében fogják megváltoztatni – ezek mind a Matterhorn és a népszerű síparadicsomok, köztük Zermatt közelében találhatók. A pontos határváltoztatásokat akkor teszik közzé, ha mindkét ország aláírta a szükséges dokumentumokat. 

A tavaly szeptemberben közzétett statisztikák szerint Svájc gleccserei 2023-ban térfogatuk 4 százalékát elveszítették. A svájci gleccserfigyelő hálózat (Glamos) jelentése a rekordveszteséget az egymást követő nagyon meleg nyaraknak és a 2022-es tél nagyon alacsony hómennyiségének tulajdonította. Szakértők szerint az üvegházhatású gázok csökkentése nélkül az olyan nagyobb gleccserek, mint az Aletsch – amely nem a határon fekszik – egy generáción belül eltűnhetnek.

Rovatok