Index Vakbarát Hírportál

Ideiglenesen lezárták a bergamói repülőteret, egy repülőgép durrdefektet kapott

2024. október 1., kedd 19:12

Kedden négy kereke is durrdefektet kapott Bergamóban a Ryanair repülőgépének, emiatt le kellett zárni a repülőteret. A javítási munkálatok miatt csúszik az újranyitás, addig a járatok törlésre kerülnek. Az olasz kormány is folyamatosan figyelemmel kíséri a fejleményeket.

Kedden leszállás közben kilyukadt egy utasszállító repülőgép négy kereke a Milánóhoz közeli Bergamo repülőterén, a repülőteret a történtek nyomán ideiglenesen le kellett zárni − közölte a légikikötőt üzemeltető Sacbo.

A Barcelonából indult gép fedélzetén tartózkodó több mint 160 utas és a személyzet tagjai közül senki sem sérült meg, a repülő azonban eltorlaszolta a le- és felszállópályát, amelyen károk is keletkeztek, emiatt a forgalmat leállították.

A beszámolók szerint a kapitánynak sikerült lefékeznie repülőgépét a leszállópályán, miután a hátsó futóművön négy kerék durrdefektet kapott. A repülőn a történtek következtében ugyan nem keletkeztek nagyobb károk, de a tűzoltóság evakuálta a fedélzeten lévőket.

A Sacbo közölte, hogy az utasoknak most késésekkel és járattörlésekkel kell számolniuk. Egyelőre nem világos, mikor nyitják újra a repülőteret. A leszállópálya 450 méter hosszú szakaszán károk keletkeztek, először ezeket kell kijavítani − tájékoztatott az MTI.

A bergamói nemzetközi repülőtér Malpensa és Linate mellett a harmadik légikikötő Milánó vonzáskörzetében. A társainál kisebb repülőtér nagyjából 45 kilométerre fekszik Milánótól, és főleg fapados légitársaságok használják.

Az üzemeltető a repülőtér újraindításáról és a defektről is nyilatkozott

A repülőteret üzemeltető Sacbo bejelentette, hogy „mivel egy repülőgép műszaki problémák miatt a kifutópályán rekedt, az üzemeltetést felfüggesztették. Az induló járatok késnek, az érkező járatok pedig az újranyitásig törlésre kerülhetnek”.

A normál üzemmenet várhatóan „17 óra előtt nem tér vissza”. Először még 14 óra volt az előrejelzés, de a 16 óra 15 perckor kiadott közlemény szerint már csak 18 órakor indulhat újra a repülőtér „a kifutópálya burkolatának helyreállítására irányuló munkálatok meghosszabbodása miatt”.

17 óra 30 perckor újabb frissítés érkezett a bergamói repülőtér állapotáról, így a jelenlegi állás szerint 20 órától szállhatnak fel újra repülőgépek. A Ryanair gép kerekeinek durrdefektje miatt egy 450 méteres barázda keletkezett a kifutópályán, mely mindössze egy centiméteres, mégis megnehezíti a javítási munkálatokat − közölte a Corriere della Sera.

A Ryanair és Matteo Salvini is megszólalt az ügyben

Kedd kora délután a Ryanair adott ki közleményt: „A Barcelonából Bergamóba közlekedő FR846-os járat október elsején leszálláskor durrdefektet szenvedett. Az utasok rendben kiszálltak, és a repülőgépet a mérnökök átvizsgálták, jelenleg is dolgoznak a repülőgépen, hogy az újra forgalomba állhasson.”

Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes is tájékoztatott a bergamói repülőtéren kialakult helyzetről: „Elkötelezettek vagyunk a gyors megoldás mellett” − mondta az olasz politikus. A helyreállítási munkálatok miatt azonban a repülőtér tervezett újranyitási ideje folyamatosan csúszik.

Rovatok