Index Vakbarát Hírportál

Kiemelkedő helyen vannak a magyar egyetemek az orosz rangsorban

2024. október 2., szerda 14:49

Több magyar egyetem is jelentős előrelépésre tett szert az orosz Round University Rankings egyetemirangsor-készítő cég listáján. Sokat javított a tavalyi eredményén a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Corvinus Egyetem, míg az Eötvös Loránd Tudományegyetem jelentősen visszacsúszott a rangsorban.

Csaknem 160 helyet lépett előre a Debreceni Egyetem orvostudományi képzése a moszkvai székhelyű egyetemirangsor-készítő Round University Rankings (RUR) listáján – vette észre az Eduline

A cég hat tudományterületen – bölcsészettudományok, élettudományok, orvostudományok, természettudományok, műszaki tudományok, társadalomtudományok – publikál tematikus ranglistákat. A RUR a világ több mint 1000 egyetemét 20 indikátor alapján 4 terület: az oktatás (40 százalék), a kutatás (40 százalék), a pénzügyi fenntarthatóság (10 százalék) és a nemzetközi mutatók (10 százalék) vizsgálatával listázza.

Nem a Debreceni Egyetem az egyetlen, amelyik nagyot lépett előre a listán. A 2023-as eredményekhez képest 115 helyet javított a Pécsi Tudományegyetem, az élettudományi rangsorban 152 helyet a Budapesti Corvinus Egyetem, a műszaki tudományok terén pedig a csaknem 190 helyet lépett előre a Soproni Egyetem. 

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem viszont számos rangsorban jelentősen visszacsúszott. A természettudományok terén például több mint 200 helyet zuhant a listán.

A rangsor összeállításához szükséges adatokat Times Higher Education által is megbízott Thomson Reuters nevű amerikai–kanadai cég szolgáltatja a RUR Ranking Agency számára. 

Rovatok