Index Vakbarát Hírportál

A CIA ismét informátorokat toboroz Észak-Koreában, Iránban és Kínában

2024. október 3., csütörtök 19:57

Mandarin, fárszi és koreai nyelven toboroz a CIA a közösségi médiában főként olyan rezsimmel szembenálló leendő informátorokat, akik Kínában, Iránban és Észak-Koreában élnek. A hírszerző ügynökség még a darkweben is toboroz, egyes szakértők szerint az Amerikai Egyesült Államok tudatában van annak, hogy most már egy egész blokkal áll szemben és ez bizony hidegháborús állapotokat idéz.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, vagyis a CIA új akciót indított informátorok toborzására Kínában, Iránban és Észak-Koreában – írja a BBC

A szervezet szerdán mandarin, fárszi és koreai nyelven tett közzé üzeneteket a közösségi média fiókjain, amelyekben tájékoztatta a felhasználókat, hogyan léphetnek vele biztonságos módon kapcsolatba.

Biztosítani akarjuk, hogy más autoriter rezsimekben élő személyek tudják, nyitottak vagyunk a közös munkára

 – áll a CIA hivatalos indoklásában. 

A toborzó üzenetek – amelyeket olyan platformokon helyeztek el, mint az X, a Facebook, a YouTube, az Instagram, a Telegram és a LinkedIn, valamint a dark web –  az egyének nevét, tartózkodási helyét és elérhetőségét kérték. 

A felhasználók számár írt részletes utasításokban az áll, hogy a CIA hivatalos weboldalán keresztül lépjenek kapcsolatba a hírszerző ügynökséggel, megbízható, titkosított virtuális magánhálózatok (VPN) vagy a Tor-hálózat néven ismert anonim webböngésző segítségével, amelyet gyakran használnak a dark webhez való hozzáféréshez.

Mason Richey, a szöuli Hankuk Külföldi Tanulmányok Egyetemének nemzetközi politikával foglalkozó docense nem emlékszik hasonló toborzási kísérletre, vagy hogy valaha is ilyesmire használták volna a YouTube-ot vagy a közösségi médiát koreai nyelven. 

Úgy tűnik, hogy ezt az oroszországi sikerre alapozzák, de megkérdőjelezném, hogy ez mennyire lesz hatékony, tekintve, hogy a legtöbb észak-koreai nem fér hozzá az internethez

– mondta a BBC-nek a docens, hozzátéve, hogy az Amerikai Egyesült Államok talán azokat az észak-koreai kereskedőket veszi célba, akik informálisan átlépik a Kínával közös határt, és esetleg hozzáférhetnek a VPN-hálózatokhoz.

Hidegháborús állapotok

Az amerikai hírszerzés Észak-Koreát, Iránt és Kínát „nehéz célpontnak” tekinti a hírszerzés terén, tekintettel arra, hogy valamennyi ország szigorú megfigyeléssel igyekszik elfojtani a másként gondolkodókat. Ez a legújabb erőfeszítés részükről egy módja lehet annak, hogy a CIA alkalmazkodjon a fokozott állami elnyomás és globális felügyelet új környezetéhez.  „Rengeteg olyan ember van, aki hozzáfér információkhoz, és aki elégedetlen a kínai Hszi-rezsimmel”  –mondta David Cohen, a CIA igazgatóhelyettese a Bloombergnek.

Liu Pengyu, a kínai nagykövetség szóvivője szerint az USA „szervezett és szisztematikus” dezinformációs kampányt folytat Kína ellen. „Minden olyan kísérlet, amely éket ver a kínai nép és a KKP (Kínai Kommunista Párt) közé, vagy gyengíti szoros köteléküket, elkerülhetetlenül kudarcot vall” – tette hozzá. 

Richey szerint az, hogy az Egyesült Államok egy ilyen méretű, különböző országokra kiterjedő kampányt indított, jól mutatja, hogyan látja nemzetbiztonsági kihívásait és most már nem csupán kétoldalú konfrontációkba ütközik Kínával és Oroszországgal, Iránnal és Észak-Koreával, hanem egy egész feltörekvő blokkal áll szemben. Ez pedig a professzor szerint a hidegháborút idézi. 

Rovatok