Index Vakbarát Hírportál

Lopott busszal próbált visszatérni Észak-Koreába egy disszidens

2024. október 3., csütörtök 14:21

Egy harmincas éveiben járó észak-koreai disszidens egy lopott busszal próbált Dél-Koreából visszatérni hazájába a hét elején. A férfi, akit a két Koreát összekötő hídon kapcsolták le, elmondása szerint a nehéz déli életkörülményektől menekült, jelentős adósságot hátrahagyva az országban. Tettéért akár tíz évig terjedő szabadságvesztést is kaphat.

A dél-koreai rendőrség őrizetbe vett egy észak-koreai disszidenst, aki lopott busszal próbált meg átkelni a szigorúan őrzött határon, hogy visszatérjen Észak-Koreába – számolt be róla szerdán a BBC.

A férfit kedden a két Koreát összekötő hídon – a katonai demarkációs vonalat keresztező Unification Bridge, magyarul Egyesítés hídja, amelyet a „Vissza nem térés” hídjának is neveznek – fogták el, ahol figyelmen kívül hagyta a megállásra felszólító katonákat, és a busszal egy sorompónak ütközött.

A Koreai-félsziget több mint 70 évvel ezelőtti felosztása óta mintegy 34 000 észak-koreai állampolgár disszidált délre, az északra visszatérni szándékozók száma azonban ennél jóval alacsonyabb, csupán ritkán fordul elő hasonló próbálkozás. A dél-koreai média beszámolója szerint most egy harmincas éveiben járó férfi döntött úgy, hogy visszatérne hazájába.

Információk szerint a disszidens körülbelül egy évtizeddel ezelőtt hagyta el Észak-Koreát, azonban elmondása szerint nehézségeket tapasztalt délen.

A napszámosként dolgozó férfi a hírek szerint azt mondta a rendőrségnek, hogy több kifizetetlen bírságot is felhalmozott. Feltehetően kedden helyi idő szerint hajnali egykor – magyar idő szerint hétfő délután hat óra körül – lopta el a buszt egy garázsból az északi Paju városában, és fél órával később kapcsolta le a rendőrség. A garázs biztonsági kameráinak felvételein látszik, hogy a sapkát viselő férfi több járművet is megpróbált kinyitni, mígnem sikerült bejutnia az egyikbe. A jelentések szerint nem állt alkohol vagy kábítószer hatása alatt az incidens idején.

Jelentős különbség a disszidensek számában

Dél-Korea törvényei tiltják, hogy az állampolgárok, köztük a disszidensek is, a kormány engedélye nélkül átlépjék a határt Észak-Korea felé. Az északról érkezők délen automatikusan állampolgárságot kapnak, azonban a szabálysértőket akár tíz évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják, ha elítélik őket. Dél-Korea minisztériumának adatai szerint miközben

Délre évente több mint ezer disszidens érkezik Északról, ezzel szemben az Észak-Koreába visszatérő disszidensek száma 2012 és 2022 között mindössze 31 volt.

Néhányan azért próbálkoznak meg a feladattal, mert a disszidensek élete délen néha elmarad az elvárásoktól, mások családjukat szeretnék meglátogatni. A visszatérés kockázatos, egyeseket bebörtönöztek, míg mások szigorú átnevelésen estek át Északon.

Rovatok