Index Vakbarát Hírportál

Gombaszedés közben támadt emberre egy medve Liptószentmiklósnál

2024. október 5., szombat 18:56

Egyre több a medvetámadás Szlovákiában. Most egy gombászt támadott meg egy állat, a bajba került férfit a gyors mentési kísérlet ellenére nem lehetett megmenteni. Olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elvérzett.

Belehalt sérüléseibe az a férfi, akit szombat délelőtt támadott meg egy medve Szlovákiában a Liptószentmiklósi járási Hibbe község területén – írja a Paraméter a Szlovák Mentőszolgálat Műveleti Központja tájékoztatása alapján.

A támadás helyszínére a 155-ös segélyhívó diszpécsere mentőhelikoptert küldött. Sajnos az 55 éves férfi a mentők erőfeszítései ellenére belehalt a sérüléseibe – közölték a mentők. Zsuzsanna Sefcsikova, a zsolnai kerületi rendőrség szóvivője elmondta, hogy a férfi egy másik személlyel volt gombászni. A TV Noviny információi szerint

az állat a karmaival felszakította az áldozat ütőerét a lábában, aki így nagy mennyiségű vért vesztett.

Annak ellenére, hogy a mentőhelikopter azonnal a mentésére indult,  a férfit a helyszínen halottnak nyilvánították.

A rendőrség később a közösségi médiában kiegészítette, hogy a férfit erdős területen, nehezen megközelíthető terepen támadta meg a medve. A helyszínre azonnal rendőri járőrt küldtek, és értesítették a Szlovák Természetvédelmi Hivatal Barna Medve Beavatkozó Csapatát is.

Liptószentmiklósban nem ritkák a medvetámadások. Mint ahogy azt az Indexen olvashatták, márciusban öt személy – egy tízéves kislány, egy 32 és egy 72 éves férfi, egy 49 és egy 58 éves nő – sérült meg, szenvedett karmolást vagy medveharapást, de akkor kórházi ellátást egyikük állapota sem igényelt. Később a medvét kilőtték.

Áprilisban a szlovák kormány olyan alkotmánymódosítást terjesztett a parlament elé, amely megengedné a lakott területek 500 méteres körzetébe tévedt medvék kilövését. Egy környezetvédő szervezet rámutatott, hogy ez nagyjából a Tátra összes állatát jelentené, ezért a törvényt abszurdnak nevezték.

Rovatok