Index Vakbarát Hírportál

Kiverte a biztosítékot Svájcban az eutanáziát elősegítő kapszula

2024. október 7., hétfő 16:26

Szeptember 23-án egy amerikai nő meghalt, amikor a Sarco nevű eszközt használta, melyet a svájci kormány engedélyezett aktív eutanázia elősegítésében. Az eset miatt a kapszulát gyártó cég elnöke előzetes letartóztatásba került. A svájci egészségügyi miniszter az ügyben úgy nyilatkozott, hogy az eszköz használata illegális.

Vasárnap felfüggesztették egy öngyilkosságot elősegítő kapszula engedélyét, ugyanis a svájci cég elnöke, Florian Willet előzetes letartóztatásba került. A vállalat vezetőjét azután vették őrizetbe, hogy szeptember 23-án egy amerikai nő használta Schaffhausen közelében a Sarco névre keresztelt eszközt − írta meg a CNN.

Svájc az elsők között fogadta el az aktív eutanáziára vonatkozó törvényt, bár az ezt elősegítő eszköz alkalmazását heves viták mentén engedélyezte a közép-európai ország parlamentje.

Az amerikai nő haláláig 371 ember kérelmezte a Sarco használatát, azonban az eset miatt a kapszula engedélyét felfüggesztették. Az eszközt egy hollandiai székhelyű cég készítette, fejlesztése több mint egymillió dollárba került.

A Sarco kapszulát úgy tervezték, hogy a benne fekvő személy megnyomjon egy gombot, amely egy alatta lévő tartályból nitrogéngázt fecskendez a lezárt kamrába, így az illető elalszik, majd néhány perc alatt fulladásos halált hal.

Értesülések szerint Florian Willet volt csak jelen az amerikai nő halálánál, és azt „békésnek, gyorsnak és méltóságteljesnek” minősítette, azonban ezt az állítást nem lehet független forrásból ellenőrizni. Szeptember 23-án Elisabeth Baume-Schneider svájci egészségügyi miniszter parlamenti felszólalásában hangsúlyozta, hogy a Sarco alkalmazása nem lesz legális.

Más országokban is téma az aktív eutanázia kérdése

Korábban beszámoltunk róla, hogy brit munkáspárti képviselők törvényjavaslatot nyújtottak be az aktív eutanáziáról, melyet 2015-ben már egyszer leszavaztak. Jelenleg is megosztott a törvényhozás a kérdésben. Az öngyilkosságban való segítségnyújtás illegális az országban, amely több éves börtönbüntetéssel sújtható.

Nagy-Britanniában erősen megosztó a kérdés, de Magyarországon a kormány egyértelműen tiltja az életvégi döntések meghozatalát, ezt azonban a szeptember 28-án gyógyíthatatlan betegségben meghalt Karsai Dániel vitatta, szerinte alapvető emberi jogokat sért. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága viszont elutasította beadványát.

Van segítség

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-szolgáltatása 24 év alatti fiatalok és gyerekekért aggódó felnőttek számára éjjel-nappal, ingyenes és anonim módon elérhető a 116 111-es telefonszámon vagy a kek-vonal.hu oldalon.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok