Index Vakbarát Hírportál

Kivégezték a polgármestert, aki egy héttel ezelőtt lépett hivatalba

2024. október 8., kedd 09:03

Hátborzongató módon gyilkolták meg a mexikói Guerrero szövetségi államban található Chilpancingo város egy héttel ezelőtt hivatalba lépett polgármesterét. A 43 éves férfi fejét egy gépkocsi tetején, a testét az anyósülésen találták meg. Három nappal korábban a polgármester titkárát is agyonlőtték.

Mexikóban nem életbiztosítás politikusnak lenni, főleg akkor, ha az ember a PRI nevű, megtisztulást és a bűnözés visszaszorítását hirdető párt színeiben indul.

Alejandro Arcost október 1-jén választották meg a mexikói Chilpancingo város polgármesterének. Három nappal később agyonlőtték a titkárát. Majd újabb három nap elteltével a 43 éves polgármester fejét megtalálták egy furgon tetején, a testét pedig ugyanazon gépkocsi anyósülésén.

A történtek további előzménye, hogy két héttel korábban Arcos két munkatársát is meggyilkolták, vagyis igencsak szorult körülötte a hurok, de ő nem hátrált meg. Meggyilkolása idején a John hurrikán által okozott károk enyhítését koordinálta a csendes-óceán-parti, 200 000 lakosú településen, amely a világhírű üdülőhely, Acapulco közelében fekszik.

Arcos a PRI nevű párt színeiben indult, és programjának sarokkövévé a bűnözés visszaszorítását tette meg. Némi meglepetésre győzte le elődjét, Norma Otilia Hernándezt, Morena polgármesterét, akit azzal gyanúsítottak, hogy szoros kapcsolatot tart fenn a Los Ardillos nevű kartellel, a környékbeli drogkereskedelem működtetőjével. Hernández mindezt természetesen tagadta.

Guerrero állam a kartellek vadászterülete, a Beltrán Leyva, a Familia Michoacana, a Los Ardillos, a Los Rojos, az El Cartel del Sur és a Guerreros Unidos osztoznak a drogkereskedelem bevételein. A gyanú szerint a Los Ardillosnak lehet köze Arcos lefejezéséhez.

Az elmúlt hat évben, Andrés Manuel López Obrador elnöksége alatt legalább húsz polgármestert és hetven városi képviselőt gyilkoltak meg Mexikóban.

Rovatok