Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Ukrajna NATO-csatlakozása a harmadik világháború kirobbanásához vezetne

2024. október 8., kedd 17:13

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a magyar–szerb gazdasági vegyes bizottság ülését követő sajtóértekezleten beszélt arról, hogy Magyarországot milyen szinten érinti az ukrajnai földgázszállítások leállítása, valamint Ukrajna NATO csatlakozásáról és a magyar–szerb energiaellátás biztosításáról.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter, a magyar–szerb gazdasági vegyes bizottság ülését követő sajtóértekezleten arról számolt be újságírói kérdésre válaszolva, hogy az ukrajnai földgázszállítások valószínűsíthető felszámolása nem érinti hazánkat, mivel annak idején Szerbiával, Bulgáriával és Törökországgal „rendkívül bátor döntést” hoztak a Török Áramlat vezeték megépítéséről.

Hogyha nem lettünk volna elég bátrak, akkor ma óriási bajban lennénk. Ha nem építettük volna meg a Török Áramlat gázvezetéket, ma maximum nagyon nehezen, de inkább sehogy sem tudná garantálni Magyarország a földgázellátásának biztonságát

– tette hozzá.

Majd hangsúlyozta, hogy mára a magyar földgázellátás döntően ezen a vezetéken keresztül biztosított, idén már több mint 5,6 milliárd köbméternyi földgáz érkezett ezen az útvonalon.

A harmadik világháború is kitörhetne szerinte, ha Ukrajna csatlakozna a NATO-hoz 

Szijjártó Péter arra figyelmeztetett, hogy ha felveszik Ukrajnát a NATO-ba az a harmadik világháború kirobbanását idézné elő a kollektív védelemről szóló cikkely miatt.

Én azt gondolom, aki józan ésszel végiggondolja ezt a dolgot, nem akarja ezt a veszélyt előidézni. Tehát a magyar álláspont világos: Ukrajna felvételére a NATO-ba nincsen lehetőség

– szögezte le. A külügyminiszter szerint a zárt ajtók mögött zajló tárgyalásokon a NATO-tagállamok külügyminisztereinek többsége ezt az álláspontot képviseli.

Kulcsfontosságú együttműködés 

A külügyminiszter szerint, a magyar–szerb együttműködés igazi sikertörténet, a két ország egymás nélkül mára rendkívül nehezen tudná biztosítani a nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági szempontból stratégiai fontosságú érdekeit.

A miniszter úgy vélekedett, hogy napjainkban, a veszélyek korában az egyik legsúlyosabb kihívás az energiaellátás biztonságának garantálása, márpedig ezen a téren is kulcsfontosságú a Magyarország és Szerbia közötti együttműködés, amely a biztosítékot jelenti mind a két fél számára a globális energiaellátási válságból fakadó nehézségek leküzdésére.

Szijjártó Péter a szerb bel- és külkereskedelmi miniszterrel, Tomislav Momiroviccsal közösen kiemelte, hogy a Szerbián keresztül Magyarországra érkező földgáz mennyisége meghaladja a napi húszmillió köbmétert. Ezt követően üdvözölte, hogy létrejött, és már meg is kezdte működését a közös földgázkereskedő vállalat, ami a regionális földgázkereskedelmi piac egyik meghatározó szereplőjévé vált.

Fontos pontként emelte ki, hogy az idei év végéig megkezdi működését a magyar–szerb–szlovén regionális villamosenergia-tőzsde is, ami hozzá fog járulni az energiabiztonság garantálásához, és mivel nagyobb lesz a piac, az árakat is visszafogott szinten lehet majd tartani.

Ezután kifejtette, hogy a két ország a kőolajszállítás területén is folytatja az együttműködést, korábban arról is megállapodás született, hogy új vezeték épül Százhalombatta és Újvidék között. A 310 kilométer hosszú vezeték beruházási költsége félmilliárd euró (199 milliárd forint) körül lesz, az építkezés pedig jövőre kezdődhet el. Az építkezés 3–3,5 évet vesz majd igénybe – tájékoztatott.

A miniszter végül arról is beszámolt, hogy a kétoldalú kereskedelem folyamatosan rekordközelben van, értéke nagyjából ötmilliárd euró (1996 milliárd forint) körül alakul.

És ezért rendkívül fontos, hogy a két ország közötti kereskedelem fizikailag is akadálymentesen tudjon megtörténni. Mindez igaz a közúti és a vasúti szállításokra is

– húzta alá. Ezzel kapcsolatban kitért arra is, hogy a legforgalmasabb közúti határátkelőhelyeken kétszáz fővel növelték a vámosok számát a magyar oldalon, hogy a várakozási időket csökkenteni lehessen.

Valamint kiemelte, hogy a Budapest–Belgrád vasútvonal magyarországi déli szakaszán mindkét vágányt 150 kilométer hosszan lefektették, ezáltal az év végére elérik ezen szakasz műszaki készültségét, és így az északi szakaszon is megindult a kivitelezés – közölte az MTI.

Rovatok