Index Vakbarát Hírportál

„Anya, hamarosan meghalok” – bántalmazzák a börtönben a terrorizmussal vádolt orosz tinédzsert

2024. október 9., szerda 15:45

Arszenyij Turbint 2024 júniusában, mindössze 15 évesen ítélték öt év szabadságvesztésre. Az orosz hatóságok szerint a fiú 2023 nyarán csatlakozott a Szabad Oroszország Légióhoz, és Vlagyimir Putyin orosz elnököt bíráló röplapokat terjesztett.

Brutálisan bántalmazzák a börtönben Arszenyij Turbint, akit terrorizmus vádjával ötévnyi börtönbüntetésre ítéltek. A büntetését fiatalkorúak börtönében töltő orosz fiú nemrégiben levelet írt az édesanyjának, amelyben beszámolt arról, hogy milyen fizikai és lelki bántalmazást szenved el a fogva tartás során – írja a Meduza orosz portál. 

Arszenyij Turbint 2024 júniusában, mindössze 15 évesen ítélték öt év szabadságvesztésre, augusztusban lett 16 éves. Az orosz állami nyomozók állítása szerint a fiú 2023 nyarán csatlakozott a Szabad Oroszország Légióhoz – egy orosz állampolgárokból álló, de Ukrajna-barát egységhez–, majd nem sokkal később a csoport utasítására Vlagyimir Putyint bíráló röplapokat osztogatott.

Turbin azonban azt állítja, hogy soha nem csatlakozott a légióhoz, a szórólapokat pedig saját elhatározásából terjesztette. A Memorial orosz emberi jogi csoport politikai fogolynak nyilvánította Turbint.

A fiatalember jelenleg előzetes letartóztatásban van, amíg az ítéletével kapcsolatos fellebbezés elbírálása folyamatban van. Az édesanyjának küldött levelének egy részletében, amelyet a Freedom to Arseny (Szabadságot Arszenyijnek) nevű csoport hétfőn tett közzé, a tinédzser leírta, hogy egy Azizbek nevű cellatársa többször megtámadta őt.

Ma este hat óra után az egyik cellatársam kétszer fejbe vágott, miközben az ágyban feküdtem. A helyzet nagyon nehéz, kritikus. Azizbek megütött, és azt mondta, hogy ma este szét fog b*szni. Az éjszaka nagyon kemény lesz. De kitartok

– írta Arszenyij Turbin.

A fiatalember azt is elmondta, hogy az előzetes letartóztatásban „terrorizmusra hajlamosnak” minősítették a bűncselekmény kapcsán, amelynek következtében elítélték (terrorszervezetben való részvétel).

Turbin támogatói Telegram-bejegyzésükben amiatt aggódnak, hogy cellatársai még a fiú ételét is ellophatják, mivel a levelekben általában élelmiszercsomagokat is kér az édesanyjától, ezúttal azonban azt írta neki, hogy nincs szüksége rá.

Még telefonon sem beszélhetnek

Turbin édesanyja, Irina Turbina kedden a Mediazonának elmondta, hogy fiát szeptember 23–30. között magánzárkába helyezték.

A börtön dolgozói elmondták neki, hogy ez egy Turbin és a cellatársai közötti „konfliktust” után következett be. Állítólag mind a négyüket elkülönítették büntetésből. Turbina azt is elmondta, hogy a börtön személyzete még azt sem engedte meg, hogy telefonon beszéljen Arszenyijjal, szeptember eleje óta pedig már egyáltalán nem beszéltek.

Amikor szeptember 11-én elmentem hozzá, egyáltalán nem ismertem fel a gyermekemet. Persze, az előző látogatásaim alkalmával sem volt éppen vidám, de legalább reménykedett, optimista volt; várta a fellebbezését, és hitt abban, hogy lesz valami pozitív változás. Szeptember 11-én azonban a gyermeknek könnyes volt a szeme. Azt mondta nekem: »Anya, kérlek, tégy meg mindent, amit tudsz, vigyél ki innen. Nagyon, nagyon rosszul vagyok itt«

– emlékezett vissza az édesanya.

„Anya, valószínűleg hamarosan meghalok” – idézte fiát Irina Turbina. Az édesanya – elmondása szerint – levelet írt Eva Merkacsjovának, a Civil Társadalomért és az Emberi Jogok Fejlesztéséért Felelős Elnöki Tanács tagjának, és arra kérte, hogy avatkozzon közbe.

Az ukrajnai háború fejleményeit szerdán is percről percre követjük ebben a cikkünkben. 

Rovatok