Index Vakbarát Hírportál

A legendás riporter Donald Trump és Vlagyimir Putyin titkos kapcsolatáról írt

2024. október 9., szerda 15:44

Bob Woodward azt állítja könyvében, hogy Trump elnöksége alatt személyes használatra küldött Putyinnak Covid-tesztgépeket, és leköszönése után is kapcsolatban maradt az orosz elnökkel.

A Watergate-botrány veterán riportere, Bob Woodward új könyve szerint Donald Trump titokban Covid–19-tesztgépeket küldött Vlagyimir Putyinnak személyes használatra, amikor azokból hiány volt.  Trump kampánycsapata dühösen visszautasította a vádat − írja a BBC

A könyv − amelynek címe: Háború − azt is állítja, hogy Trump titokban kapcsolatban maradt Putyinnal, miután távozott hivatalából.

Trump elnök egyáltalán nem adott neki anyagokat ehhez a hulladék könyvhöz, amely vagy egy diszkontkönyvesbolt szépirodalmi részlegének akciós polcára való, vagy esetleg vécépapírnak

− mondta Steven Cheung, a Trump-kampány szóvivője a BBC-nek adott nyilatkozatában.

A The New York Times beszámolója szerint a könyv leír egy jelenetet, amelyben Trump egy munkavállalóját kiküldték Trump Mar-a-Lagóban lévő irodájából, hogy a volt elnök telefonbeszélgetést folytathasson Putyinnal.

A meg nem nevezett forrás állítólag azt mondta, hogy a két férfi talán fél tucatszor beszélt egymással azóta, hogy Trump 2021-ben elhagyta a Fehér Házat. A könyv nem írja, hogy miről beszéltek, és idéz egy Trump-kampánytisztviselőt, aki kétségbe vonja az állítólagos kapcsolatfelvétel tényét.

Woodward azt írta, nem tudta megerősíteni a tanácsadó állítását, és más források, amelyeket megkeresett, nem tudtak arról, hogy Trump és Putyin kapcsolatba lépett volna egymással a hivatalból való távozása után.

Woodward, aki a Richard Nixon lemondásához vezetett Watergate-botrány feltárásában játszott szerepe miatt vált híressé, számos bestseller könyvet írt, amelyek azon alapulnak, hogy magas szintű forrásokhoz volt hozzáférése. 

Woodwardot „elmebetegnek” és „zavartnak” nevezte Trump kampányszóvivője:

Woodward egy dühös kisember, és nyilvánvalóan feldúlt, mert Trump elnök sikeresen perelte be őt korábban készített felvételeinek jogosulatlan közzététele miatt.

Trump korábban már beszélt Woodwarddal az újságíró 2021-ben megjelenő − Dühöngés című − könyve okán. Később beperelte őt emiatt, azt állítva, hogy Woodwardnak nem volt engedélye az interjúikról készült felvételek közzétételére, ezt az állítást a szerző tagadta.

A Háborúban Woodward azt írja, hogy amíg a korábbi elnök hivatalban volt, Trump „titokban küldött Putyinnak egy csomó Abbott Point of Care Covid-tesztgépet személyes használatra”. Putyin állítólag nagyon tartott attól, hogy megbetegszik. Putyin állítólag arra kérte Trumpot, ne ossza meg nyilvánosan, hogy elküldte neki a teszteket, mert attól tartott, hogy ez ártana a volt elnök hírnevének.

Nem akarom, hogy bárkinek is elmondd, mert az emberek rád fognak haragudni, nem rám

− mondta állítólag Putyin Trumpnak a Times által idézett könyv szerint. Trump állítólag erre úgy válaszolt: „Nem érdekel.”

Az állítások újra felszínre hozták a Trump és Putyin közötti kapcsolatra vonatkozó kérdéseket, alig néhány héttel a választások előtt. A volt elnököt korábban azzal vádolták, összejátszott Oroszországgal, hogy az avatkozzon be az amerikai választásokba – bár az igazságügyi minisztérium vizsgálata nem talált erre bizonyítékot, és nem jutott arra a következtetésre sem, hogy Trump akadályozta a vizsgálatot.

A könyv emellett Joe Biden elnök megjegyzéseit is tartalmazza azokról a döntéseiről, amelyeket később megbánt. Például hogy Merrick Garlandet tette meg igazságügyi miniszterré. A fia, Hunter elleni − a Garland által kinevezett különleges ügyész által indított − büntetőeljárásra reagálva az elnök azt mondta egy munkatársának: „Nem lett volna szabad Garlandot választani”.

Rovatok