Index Vakbarát Hírportál

Világrekordot döntött egy 18 éves nepáli hegymászó

2024. október 9., szerda 16:34

A 18 éves Nima Rinji lett a világ legfiatalabb serpája, aki felért a Föld minden 8000 méter feletti hegycsúcsára. A nepáli tinédzser életcéljának tekinti, hogy bebizonyítsa, a serpák nemcsak hegyi vezetők vagy hordárok, hanem élsportolók is egyben.

Egy nepáli tinédzser megdöntötte a világrekordot, legfiatalabb hegymászóként megmászta a Föld 14 legmagasabb csúcsát. A 18 éves Nima Rinji serpa helyi idő szerint szerdán hajnalban ért fel a tibeti Shishapangma hegy csúcsára. Ezzel is bekerült azon kevés személyek sorába, akik megmászták a világ összes 8000 méter feletti hegyét − írta meg a BBC.

At ifjú serpa 16 éves korától kezdte el megmászni ezeket a hegyeket, és mindössze 740 nap alatt teljesítette a 14 csúcsot. Elsőként a nepáli Manaslu tetejét hódította meg, melyre 2022. szeptember 30-án ért fel.

A szerdai rekord mellett már több elismerést is bezsebelt az ifjú hegymászó, többek között ő volt a legfiatalabb, aki megmászta a Himalája G1 és G2 csúcsait, valamint a kasmíri Nanga Parbatot,

és az is, aki kevesebb mint 10 óra alatt feljutott a világ tetejének számító Mount Everestre.

Nima Rinji életcéljának tekinti, hogy a serpákat ne csak külföldi hegymászók segítőiként könyvelje el a világ, hanem profi hegymászóként ismerjék el őket. „Ez az erőnk, rugalmasságunk és szenvedélyünk bizonyítéka” − mondta az ifjú rekorder. A serpa szót alapvetően hegyi vezetőként vagy hordárként fordítják, de valójában egy Nepál hegyeiben élő népcsoport elnevezése.

Nima Rinji elmondta, hogy be akarja bizonyítani a serpák fiatalabb generációjának, hogy „felülemelkedhetnek azon a sztereotípián, hogy csak támogató hegymászók, és élsportolóként, kalandvágyóként és alkotóként fel tudják használni a bennük rejlő lehetőségeket”.

Nemcsak vezetők vagyunk, hanem úttörők is 

– mondta szerdán, majd hozzátette: „Legyen ez egy felhívás minden serpának, hogy lássa meg a munkánkban rejlő méltóságot, az örökségünkben rejlő erőt és a jövőnkben rejlő határtalan lehetőségeket.”

Rovatok