Index Vakbarát Hírportál

Tovább forrong a Közel-Kelet: robbanások rázták meg Bejrútot az éjjel, sok a halott

2024. október 11., péntek 18:49 | aznap frissítve

Robbanások rázták meg Bejrútot csütörtök éjjel, Izrael megpróbálta likvidálni a Hezbollah magas rangú tagját, Wafiq Safát, aki a meggyilkolt Hezbollah-vezér, Hassan Nasrallah közeli szövetségese és a legutóbbi csapások célpontja. A Hezbollah összekötő és koordinációs egységének vezetője túlélte a támadást.

A csütörtök esti izraeli légicsapások főként lakóépületeket értek a libanoni főváros két, korábban érintetlen, sűrűn lakott síita negyedében. Libanoni források azt közölték, hogy legalább 22 ember meghalt és további 117 megsebesült. Előzetes figyelmeztetés nem volt, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) pedig egyelőre nem kommentálta az akciót a BBC információi szerint. 

A légitámadások célpontja az a főváros központjában, különböző negyedekben található két lakóépületet volt, amelyek az izraeli hadsereg (IDF) szerint kötődtek a Hezbollah terrorszervezethez. Izrael csapásai eddig többnyire Bejrút déli részeit érték, ahol sikeresen likvidálták a terrorszervezet parancsnokait és hadianyag-raktárait, itt találhatók a Hezbollah hadműveleti székhelyei. 

A Hezbollah Al Manar TV nevű csatornája kudarcot vallott kísérletként számolt be a Wafiq Safa megölését célzó légitámadásról, ugyanis a magas rangú vezér nem tartózkodott a célba vett épületekben. 

Az ENSZ békemissziójának munkatársai sincsenek biztonságban

A gázai fegyveres konfliktus egy évvel ezelőtti kirobbanása óta folyamatosak a harcok, de az elmúlt hetekben Izrael magasabb fokozatra kapcsolt, és megkezdte légicsapásainak fokozását a terrorszervezet vélt állásai ellen, továbbá szárazföldi hadműveletet indított Dél-Libanonban.

Ezenfelül a fegyveres konfliktust éppen egy éve kirobbantó, és korábban Gázát uraló Hamász is sűrűn támadja Izraelt, igaz, támadásainak többségét hárítja az izraeli légvédelem. 

Az Izraeli Védelmi Erők csütörtökön közölte, hogy három tartalékos katona életét vesztette a Gázai övezet északi részén vívott harcokban, ahol a hadsereg a héten újabb szárazföldi offenzívát indított, velük 353-ra nőtt a gázai szárazföldi offenzívában elesett izraeli katonák száma. Pénteken, jóm-kipúr, a zsidó vallás legszentebb ünnepnapjának előestéjén is rakétákkal és drónokkal támadták Izraelt. Az IDF három fronton harcol: a Gázai övezetben, Libanonban és Ciszjordániában, ahol megölték az Iszlám Dzsihád egyik parancsnokát. Többen megsebesültek, és egy thaiföldi vendégmunkás életét vesztette a libanoni határnál lévő Jiron kibucban, amikor péntek reggel a Hezbollah Libanonból páncéltörő rakétákat lőtt a szomszédos izraeli településre.

A bejrúti támadásokkal egy napon az izraeli hadsereg katonái megsebesítettek Dél-Libanonban két indonéz dolgozót is, akik az ENSZ libanoni békefenntartó missziójában vesznek részt, mindketten megsebesültek, jelenleg kórházban ápolják őket. Az 1978-ban létrehozott, és jelenleg a humanitárius segítségnyújtásában részt vevő UNIFIL békemisszió közleményben tudatta, hogy főhadiszállásukat többszörös támadás érte. A szervezet szerint egy izraeli harckocsi „közvetlenül” és szándékosan lőtt a naqourai bázison található kamerákba és fényberendezésekre. A katonák ráadásul megtámadtak egy bunkert is a békefenntartók menedékhelyének közelében, megrongálták a járműveiket és egy kommunikációs rendszert. 

Az Euronews információi szerint az olasz védelmi minisztérium tiltakozásul behívta Izrael nagykövetét, Giorgia Meloni miniszterelnök pedig „elfogadhatatlannak” nevezte a támadást. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt a békefenntartó műveletekért felelős főtitkárhelyettes is elítélte az UNIFIL személyzetét ért izraeli csapásokat. De Oroszország is felháborítónak tartja, hogy izraeli lövések érték az ENSZ dél-libanoni békefenntartó erőinek (UNIFIL) létesítményeit, és követeli, hogy Izrael tartózkodjon az ilyen ellenséges akcióktól.

Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy tüzet nyitott a térségben, akcióját azonban azzal indokolta, hogy a Hezbollah milícia harcosai Dél-Libanon civil területein belül, azok közvetlen közelében tevékenykedtek. Közölték továbbá, hogy mielőtt tüzet nyitottak, a dél-libanoni Naqoura térségében tartózkodó UNIFIL-katonákat utasították, vonuljanak biztonságos helyre. Az ENSZ-csapatokat – elmondásuk szerint – már a múlt héten utasították, hogy hagyják el a határvidéket, mert nem tudják garantálni a biztonságukat. 

Megölték az Iszlám Dzsihád ciszjordániai vezetőjét

A libanoni kormány szerint az elmúlt évben mintegy 1,2 millió ember hagyta el otthonát.

Szintén csütörtökön a libanoni egészségügyi minisztérium azt közölte, hogy a kelet-libanoni Karak falu ellen végrehajtott izraeli légicsapásban négy ember meghalt, 17-en pedig megsebesültek. Izrael eközben azt jelentette, hogy légicsapást mért a Ciszjordánia középső részén lévő Núr Sámsz menekülttáborra, így likvidálva a Palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ) terrorcsoport vezetőjét.

Muhammad Abdullahot azután választották az ottani egységek vezetőjévé, hogy elődjét, Muhammad Dzsabert augusztus végén egy fegyveres összecsapásban megölték az izraeli erők. Az IDF szóvivője azt közölte, hogy Abdullah felelt az Iszlám Dzsihád szervezéséért, több támadásért, melyek során robbanóanyagot is bevetettek izraeli csapatok ellen. Az IDF katonái félautomata karabélyokat, töltényeket és katonai mellényeket találtak a helyszínen.

A Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium szerint október 7. óta csaknem 42 ezer ember halt meg Izrael gázai offenzívája alatt.

Rovatok