Index Vakbarát Hírportál

Megoldódhat a Mount Everest egyik legnagyobb rejtélye

2024. október 11., péntek 15:32

A National Geographic dokumentumfilmet forgató csapata rátalált Andrew Comyn „Sandy” Irvine lábára egy olvadó gleccser jegében. A felfedezés azért lehet jelentős, mivel a 100 éve eltűnt hegymászó és párja az elsők között mászhatták meg a Mount Everestet.

100 éve eltűnt brit hegymászó lábfejét találták meg a Mount Everesten, a felfedezés megoldhatja a hegymászás egyik legnagyobb rejtélyét. Andrew Comyn „Sandy” Irvine és társa, George Mallory 1924 júniusában próbálkozott megmászni az Everestet, amikor is a párosnak nyoma veszett. Míg társa maradványait végül igen, Irvine holttestét soha nem találták meg – írja a BBC.

A múlt hónapban azonban a National Geographic dokumentumfilmjét forgató hegymászócsapat egy gleccser olvadó jegében rábukkant Irvine lábára. A csapatot vezető ismert kalandor, Jimmy Chin „monumentális és érzelmes pillanatnak” nevezte a felfedezést.

Az évek alatt többen is megpróbálták felkutatni Irvine holttestét, mivel állítólag volt nála egy fényképezőgép, és a benne lévő film bizonyíthatta volna, hogy neki és hegymászótársának, George Mallorynak sikerült a csúcstámadás. A brit hatóságok DNS-mintával próbálják igazolni, hogy a láb tényleg ahhoz tartozik, akiről feltételezik – derül ki a National Geographic beszámolójából.

A film készítői azonban meglehetősen biztosak benne, hogy Irvine-é, mivel a csizmában talált zoknira az „A. C. Irvine” felirat van hímezve.

Mármint, haver… van rajta egy címke

– idézték Chin szavait.

A lábra akkor találtak, amikor a csapat szeptemberben leereszkedett a Central Rongbuk gleccseren az Everest északi falánál. Útközben találtak egy oxigénpalackot, amelyen az 1933-as dátum volt feltüntetve. Abban az évben egy Everest-expedíció találta meg az Irvine-ékhoz tartozó tárgyat.

A jelen felbuzdulva, hogy Irvine holtteste a közelben lehet, a csapat több napon át kutatta a gleccsert, mire egyikük meglátta az olvadó jégből előbukkanó bakancsot.

Végül jókor voltak jó helyen – becsléseik szerint a jég csak egy héttel a felfedezésük előtt olvadt el. A lábfejet azóta elszállították, és átadták az illetékes kínai hatóságoknak, akik az Everest északi falát felügyelik, mivel a jelentések szerint hollók szállták meg.

Julie Summers, Irvine rokona egy nyilatkozatban elmondta, hogy „könnyekig meghatódott”, amikor Chin beszámolt neki a felfedezésről. „Ez egy rendkívüli és megható pillanat volt és marad.”

Néha az életben a legnagyobb felfedezések akkor történnek, amikor nem is figyelünk. Ez egy monumentális és érzelmes pillanat volt számunkra és az egész csapatunk számára a helyszínen, és csak remélni tudjuk, hogy végre megnyugvást hozhat a hozzátartozóinak és a hegymászóvilágnak

– mondta Chin, aki a Free Solo című Oscar-díjas hegymászó-dokumentumfilm készítéséről ismert.

Az eltűnésekor 22 éves Irvine volt a legfiatalabb tagja egy olyan expedíciónak, amely egy évszázada foglalkoztatja a hegymászók világát. A párost utoljára 1924. június 8-án látták élve, amikor elindultak a csúcsra. Mallory holttestét csak 1999-ben találta meg egy amerikai hegymászó. Az elmúlt évtizedekben a hegymászók maradványainak keresése vitákat szült, mivel felmerült a gyanú, hogy a holttesteket elmozdították.

Ki volt az első?

A hegymászókat régóta foglalkoztatja az a kérdés, hogy valójában ki volt az első, aki megmászta a világ legmagasabb hegyét. A BBC History szerint nyugati ember először 1913-ban tett komoly kísérletet az Everest megmászására: egy brit katonatiszt, John Noel, aki álruhába öltözött, hogy illegálisan Tibetbe jusson, 64 kilométernyire megközelítette a hegyet, így ő lett az első nyugati, aki közelről látta.

A hegy csúcsát célzó expedíciók az 1920-as években tovább folytatódtak. Mallory 1922-es kísérletét meg kellett szakítani, miután egy lavina elsodorta az őket kísérő serpákat. Mallory következő és egyben utolsó kísérletében Andrew „Sandy” Irvine-nal kiegészülve próbálkoztak, a hegyről azonban soha nem tértek vissza, így pontosan nem lehet tudni, hogy sikerült-e nekik valaha is elérni a hegy tetejét.

Végül az első sikeres csúcstámadás Edmund Hillary és Tenzing Norgay nevéhez fűződik. A páros 1953. május 29-én érte el a Mount Everest csúcsát. A csapat csupán 15 percet töltött a hegy tetején, azonban annak minden pillanatát dokumentálták. Hillary kerülte azokat a kérdéseket, amelyek arra irányultak, hogy pontosan ki is volt az első, azonban Norgay később elmondta, hogy Hillary egy pár lépéssel előtte érte el a csúcsot.

Rovatok