Index Vakbarát Hírportál

Atombomba-támadások túlélői kapták az idei béke Nobel-díjat

2024. október 11., péntek 14:59

A norvég Nobel-bizottság úgy döntött, hogy a 2024-es Nobel-békedíjat a Nihon Hidankjo japán szervezetnek ítéli oda. A hirosimai és nagaszaki atombomba-támadások túlélőinek, más néven hibakusáknak alulról szerveződő mozgalma azért kapta az elismerést, mert erőfeszítéseket tesz egy nukleáris fegyverektől mentes világért.

A 2024-es Nobel-békedíjat az atombomba-támadások túlélőinek csoportja kapta – jelentette be a a Nobel-bizottság. Az indoklás szerint azért ítélték a díjat a Nihon Hidankjo japán szervezetnek, mert a nukleáris fegyverektől mentes világ megvalósítása érdekében rengeteg erőfeszítést tesznek.

A norvég bizottság szerint a hibakusák tanúvallomásai továbbá segítettek abban is, hogy a személyes történetekre támaszkodva, a saját tapasztalataikon alapuló oktatási kampányok létrehozásával és a nukleáris fegyverek elterjedése és alkalmazása elleni sürgető figyelmeztetésekkel világszerte széles körű ellenállást generáljanak a nukleáris fegyverek ellen.

„Segít nekünk leírni a leírhatatlant, elgondolni az elképzelhetetlent, és valahogy felfogni a nukleáris fegyverek okozta felfoghatatlan fájdalmat és szenvedést” – írta a Nobel-bizottság.

Bár a bizottság megjegyezte, hogy a második világháború vége óta nem használtak nukleáris fegyvereket, használatuk elleni „tabu” „nyomás alatt van”. Vlagyimir Putyin orosz elnök nem zárta ki a taktikai atomfegyverek bevetését Ukrajna ellen, Észak-Korea pedig folytatta a nukleáris fegyverek fejlesztését.

Az emberi történelem e pillanatában érdemes emlékeztetni magunkat arra, hogy mik a nukleáris fegyverek: a legpusztítóbb fegyverek, amelyeket a világ valaha látott

– hívta fel a figyelmet a Nobel-bizottság.

A Nihon Hidankjo társelnöke egy hirosimai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nukleáris fegyvereket feltétlenül el kell törölni, és azt is kiemelte, hogy az az elképzelés, miszerint az atomfegyverek békét hozhatnak, tévhit.

2025-ben lesz 80 éve, hogy két amerikai atombomba megölte Hirosima és Nagaszaki mintegy 120 000 lakosát. Hasonlóan sokan haltak meg égési és sugárzás okozta sérülésekben az azt követő hónapokban és években. A mai nukleáris fegyverek sokkal nagyobb pusztító erővel rendelkeznek. Milliókat ölhetnek meg, és katasztrofális hatással lennének az éghajlatra. Egy nukleáris háború elpusztíthatná civilizációnkat is.

Rovatok