Index Vakbarát Hírportál

Kettős fenyegetéssel néz szembe Ukrajna

2024. október 12., szombat 17:51

Ukrajna kettős fenyegetéssel néz szembe, ha Oroszország elfoglalja Pokrovszkot. A keleti város kulcsfontosságú katonai csomópont, de az ukrán acélipar számára is létfontosságú.

A kelet-ukrajnai Donyeckben zajló legújabb orosz offenzíva azzal fenyeget, hogy végleg elfoglalják Pokrovszk városát − és ez katonai és gazdasági kockázatokkal jár az ostromlott Ukrajna számára, amely már így is a háború eddigi legnehezebb telére készül.

Pokrovszkot, az egykor nyolcvanezer lakosú várost júliusban kezdték bekeríteni az oroszok, és napról napra egyre közelebb kerülnek hozzá. A város kulcsfontosságú logisztikai és szállítási csomópontként szolgált a kelet-ukrajnai ukrán katonai műveletek számára, és kapu a Donyecki terület többi részének meghódításához − potenciálisan még nagyobb célpontokhoz, mint például Dnyipro, amely Ukrajna negyedik legnagyobb városa volt a háború előtt − írja a Foreign Policy

Pokrovszk elestének azonban még alattomosabb hatása lehet Ukrajna további harcképességére: A városból származik a legtöbb szén az ország acél- és vasiparához, amely egykor az ukrán gazdaság gerincét jelentette, és még mindig a második legnagyobb ágazat, bár a termelés a háború előtti szint kevesebb mint egyharmadára esett vissza. Ez a kohászati minőségű szén szükséges a nyersvas előállításához, amely Ukrajna régi acélkohóinak többségét és ipari exportjának jelentős részét táplálja. Az egészséges acélipar Ukrajna adóbevételeinek nagy részét fizeti be, és ezzel hozzájárul a manapság nagyon rossz helyzetben lévő gazdaság finanszírozásához.

Acélművek nélkül az ukrán gazdaság meghal. Ez a gazdaság nagyon-nagyon fontos része

− mondta Sztanyiszlav Zincsenko, a GMK Center, egy ukrán székhelyű ipari tanácsadó cég vezérigazgatója.

Az orosz hadsereg tovább fokozza a támadásokat

Ezen a héten az orosz hadsereg tovább folytatta a Pokrovszk délkeleti részén való előrehaladást, miután már kelet felől lőtték és ostromolták a várost. Az orosz erők most próbálják fokozni a támadásokat, mielőtt az őszi sáros időjárás megnehezíti a gépesített és gyalogsági támadásokat. Szakértők szerint a Pokrovszkért folytatott harc hónapokig is eltarthat, és az ostrom hasonló lehet a keletebbre fekvő, másik kulcsfontosságú ukrán városért, Bahmutért folytatott, hónapokig tartó csatához. 

Bár Pokrovszk már elvesztette értékét ukrán tranzitközpontként, mivel az északra és keletre vezető utak szinte járhatatlanok, még mindig erődként áll a további orosz hódításokkal szemben Donyeckben.

A város elvesztése „hadműveleti szempontból jelentős lenne, de sok múlik azon, hogy az ukrán hadsereg milyen árat követel” az orosz erőktől a közelgő csatában − mondta Michael Kofman, a Carnegie Endowment for International Peace orosz és eurázsiai programjának vezető munkatársa.

A legfontosabb szempont az, hogy ez utat nyitna az orosz erők számára, hogy továbbnyomuljanak északra és nyugatra

− fogalmazott. 

A város eleste Ukrajna gazdaságára is csapást jelentene

Ha a város elesik, és az orosz erők megtartják a lendületet, akkor Kofman szerint ugródeszkaként szolgálhat a további orosz előrenyomuláshoz, mert akkor az orosz erők használnák tovább, és nehezebb lenne új védelmi vonalat kiépíteni a megmaradt ukrán ipari bázis védelmére nyugatabbra.

Ha az orosz erők mégis eljutnak Pokrovszk nyugati részére, akkor a Dnyipro felé vezető út megnyílásán túl egy másik aggodalom is felmerül: a kockázat Ukrajna fő kohászati szénforrására nézve, amelyet még háborús időben is a közelben bányásznak. 

Ukrajna többnyire régimódi kohói számára a kokszolható szén kulcsfontosságú az acélgyártáshoz használt vas előállításához. Olcsó helyi készletek nélkül Ukrajnának nemigen lesz más választása, mint hogy még nagyobb mennyiségű és drágább importra szoruljon. Ez nem biztos, hogy Ukrajna fennmaradó nemzeti acéltermelésének felére csökkenését jelenti, mint ahogy azt egyesek jósolják  mondta Zincsenko, ugyanakkor még nehezebb lesz versenyezni a globális acélpiacon, amelyet már most is torzít a hatalmas kínai túltermelés.

„Acélgyárak nélkül az ukrán gazdaság meghal. Ez a gazdaság nagyon-nagyon fontos része”  jegyezte meg Sztanyiszlav Zincsenko, a GMK Center, egy ukrajnai székhelyű ipari tanácsadó cég vezérigazgatója.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szombati élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok