Index Vakbarát Hírportál

Újabb ENSZ-békefenntartó sérült meg Dél-Libanonban

2024. október 12., szombat 21:14

Az ENSZ libanoni ideiglenes békefenntartó missziója (UNIFIL) közölte, hogy újabb kéksisakos sebesült meg Dél-Libanonban.

Péntek este Dél-Libanonban újabb ENSZ-békefenntartó sebesült meg. Az UNIFIL katasztrofális hatású regionális konfliktusra figyelmeztet, írja az MTI. A kéksisakost egy lövedék találta el, azt egyelőre nem azonosították, hogy ki adta le a lövést. A találat akkor érte, mikor katonai művelet folyt nem messze az UNIFIL Rász en-Nakúrában lévő főhadiszállásától.

Csütörtökön és pénteken az UNIFIL bejelentette, hogy négy tagja sebesült meg, közülük legalább ketten az izraeli csapatok támadásában. Andrea Tenenti, az UNIFIL szóvivője az AFP francia hírügynökségnek kijelentette: attól tart, hogy rövidesen „mindenki számára katasztrofális hatású regionális konfliktus következik be”.

„Nincsen katonai megoldás” – vélte Tenenti, aki „a katasztrófa elkerülése érdekében” „politikai és diplomáciai szintű tárgyalásokat” szorgalmazott.

A Hezbollah és Izrael közötti konfliktus nem két ország közötti konfliktus. Nagyon gyorsan regionális konfliktussá válhat, katasztrofális hatással mindenki számára

– tette hozzá a szóvivő. Az AFP-nek megerősítette azt is, hogy az UNIFIL nem hajlandó néhány kilométerrel északabbra vonulni Libanon területén, mint ahogyan azt az izraeli hadsereg kérte.

„Az izraeli hadsereg arra kért bennünket, hogy hagyjuk el a Kék Vonal mentén lévő állásainkat (...), de egyhangú döntés született a maradás mellett, mivel az ENSZ zászlajainak ebben az övezetben kell kitűzve lenniük” – monda a szóvivő.

Izrael felszólította Dél-Libanon lakóit, hogy újabb rendelkezésig ne térjenek vissza a lakóhelyükre. Az ország elrendelte továbbá 23 dél-libanoni falu lakosainak evakuálását a Bekaa-völgyön át a Földközi-tengerbe ömlő Avali folyó mentén.

Rovatok