Index Vakbarát Hírportál

Legalább 18-an meghaltak egy Libanont ért izraeli csapásban

2024. október 14., hétfő 15:23

A Libanoni Vöröskereszt hétfőn délután közölte, hogy legalább 18 ember meghalt egy Észak-Libanon elleni izraeli támadásban.

Izrael hétfőn kiterjesztette célpontjait az Irán által támogatott libanoni Hezbollah ellen vívott háborújában: a Libanon északi része elleni izraeli támadásban eddig 18-an haltak meg – írja a aljazeera.com. A támadás egy lakóépületet ért a keresztény többségű Aitou faluban, Zgharta térségében.

Az ország egészségügyi minisztériuma korábban kilenc halálos áldozatról számolt be. A libanoni állami média szerint ez volt az első alkalom, hogy az izraeli hadsereg megtámadta a területet az egy éve tartó ellenségeskedések során.

A libanoni Hezbollah-csoport elsősorban az ország déli részén és Bejrút déli elővárosaiban van jelen. Az izraeli hadsereg részéről nem érkezett azonnali kommentár, és nem volt világos, hogy mi volt a célpont.

Izrael hétfőn 25 falut utasított, hogy evakuálják lakosságukat a Dél-Libanonon keresztülfolyó Awali folyótól északra fekvő területekre, mivel fokozza támadásait a térségben.

Egy izraeli csapás megölte Muhammad Kamel Naimot, a Hezbollah elit Radwan páncéltörő rakétaegységének parancsnokát a dél-libanoni Nabatieh térségében.

Az iráni és ománi külügyminiszterek is megvitatták a Gáza és Libanon elleni támadásokat. Esmaeil Baghaei, az iráni külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy Abbász Araghchi iráni külügyminiszter és ománi kollégája megbeszéléseket folytatott az aggodalomra okot adó kérdésekről.

„Véleményt cseréltek a térségben a riasztó helyzetről, és sürgették az izraeli rezsim gázai és libanoni népirtásának és agressziójának azonnali befejezését. Hangsúlyozták továbbá, hogy fokozott erőfeszítéseket kell tenni a menekültek számára nyújtott nemzetközi humanitárius segélyek mozgósítása érdekében” – nyilatkozta az X-en.

Az AFP jelentése szerint Izrael légicsapása eltért a támadások megszokott mintájától.

Izrael eddig főleg a Hezbollah erődítményeire összpontosított, amelyek az ország síita muzulmán többségű területein és Bejrút déli elővárosaiban találhatók.

Az Aitou-i csapás helyszínén a támadás egy lakóházat tett a földdel egyenlővé a falu bejáratánál. A romok között testrészek hevertek szétszóródva, a Vöröskereszt önkéntesei túlélők után kutattak, miközben a mentőautók sebesülteket szállítottak el.

Az amerikai nagykövetség felszólította állampolgárait, hogy hagyják el Libanont

Az Egyesült Államok libanoni nagykövetsége közölte az amerikai állampolgárokkal, hogy „nyomatékosan arra ösztönzi őket, hogy azonnal távozzanak”.

A honlapján közzétett nyilatkozat szerint szeptember vége óta az amerikai kormány „több ezer ülőhelyet biztosított a járatokon extra kapacitásként az amerikai állampolgárok és családtagjaik elhelyezésére”, de ezek nagy része kihasználatlanul maradt.

A nagykövetség hozzátette, azok, akik úgy döntenek, hogy most nem indulnak el, „ne számítsanak az amerikai kormány segítségére a kiutazásban vagy evakuálásban”, ha a helyzet tovább romlik az országban. 

Libanoni tisztviselők szerint izraeli légicsapás ért egy segélykonvojt

Hivatalnokok szerint izraeli légicsapás ért egy segélykonvojt Libanonban, megsebesítve egy sofőrt, és kisebb károkat okozva a teherautókban. A Bejrútba hétfőn érkezett humanitárius segélyt Törökország és az Egyesült Arab Emírségek zászlóival, valamint a Vöröskereszt emblémájával jelölték.

A Baalbek-Hermel régió kormányzója, Bachir Khodr kísérte a konvojt. Elmondása szerint a légicsapás akkor érte a konvojt, amikor az Libanon északkeleti részén haladt át. Az X-en megosztott egy képet, amelyet a jármű belsejéből készített, és amelyen nagy füstfelhő látható az úton.

Izrael azt állítja, hogy igyekszik kommunikálni a civilekkel a légicsapások előtt

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy 1,7 millió szöveges üzenetet, 3,4 millió hangüzenetet és 3700 hanghívást küldött ki, amelyben a libanoni civileket evakuálásra szólított fel, miközben folytatta ottani szárazföldi invázióját.

Izrael azt állítja, hogy igyekszik kommunikálni a civilekkel a légicsapások előtt, de az AP hírügynökség által megkérdezett emberek azt mondják, hogy nem kapják meg a figyelmeztetéseket, vagy az éjszaka közepén érkeznek, vagy nem fedik le megfelelően a támadás alá eső területet.

Libanoni források szerint a parancsok gyakran nagyon rövid időn belül érkeznek, és nem világos, hogy az emberek hová mehetnek, vagy mikor térhetnek haza. Az ENSZ emberi jogi részlege szerint Libanon területének egynegyede áll jelenleg izraeli katonai kitelepítési parancsok alatt.

Megszólaltak a szirénák Izraelben

Az izraeli hadsereg közölte, hogy izraeliek milliói rohannak óvóhelyekre, miközben a Libanonból kilőtt lövedékek miatt szirénáznak Izrael középső részén.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy három lövedék jutott át Libanonból izraeli területre, és hogy mindegyiket elfogták. Hozzátették, hogy Izraeli vadászgépek csapást mértek arra a rakétavetőre, amelyből a lövedékeket kilőtték, és hogy nem jelentettek sérülteket.

Rovatok