Index Vakbarát Hírportál

Szudánban légicsapás ért egy piacot, többen meghaltak

2024. október 14., hétfő 06:37

Az afrikai országban a hadsereg légitámadást intézett a főváros, Kartúm déli része ellen, ahol a félkatonai szervezet, az RSF táborát lőtték, de egy piacot találtak el. A csapásban legalább 23-an meghaltak és több mint negyvenen megsebesültek. A szudáni kormány eközben az Egyesült Arab Emírségeket vádolja azzal, hogy támogatást nyújt az RSF-nek.

A szudáni hadsereg légicsapásai legalább 23 embert megöltek és több mint negyvenet megsebesítettek a főváros déli részén, Kartúmban. A célpont egy félkatonai szervezet (RSF) által elfoglalt tábor volt, ahol a központi piacot és egy közeli lakónegyedet sújtott, emiatt civil áldozatai voltak a támadásnak − írta meg a BBC.

Az RSF 18 hónapja áll a polgárháborúban a hadsereggel, amely eddig mintegy 150 ezer ember életét követelte, valamint Szudán lakosságának egyötöde kényszerült elhagyni otthonát az ENSZ becslése szerint.

A harcok péntek óta újultak ki ismét, elsősorban a félkatonai szervezet által ellenőrzött Kartúm környékén, ahol a hadsereg egyre intenzívebb légicsapásokat hajt végre a főváros központjában. Szombaton Omdurman felől támadja Kartúmot a hadsereg.

Az elmúlt hét elején a szudáni kormány bemutatta bizonyítékait az ENSZ Biztonsági Tanácsának arról, hogy az Egyesült Arab Emírségek támogatja és fegyverzi fel az RSF-et, ezért fellépésre szólított fel az arab ország ellen. Utóbbi azonban tagadja, hogy támogatná a paramilitáris szervezetet.

Eközben az ENSZ mindkét felet súlyos atrocitások elkövetésével vádolja, melyben több millió civil lehet érintett, emiatt menekültválság és éhínség sújtja az afrikai országot.

Rovatok