Index Vakbarát Hírportál

Itt van Amerika válasza Kínának: ők is hadgyakorlatba kezdtek Tajvan közelében

2024. október 15., kedd 21:46

Az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek fegyveres erői közös hadgyakorlatba kezdtek kedden a délkelet-ázsiai szigetország több részén, valamint a Tajvan szigetéhez közeli területeken és a Dél-kínai-tengeren, válaszul arra, hogy Kína hétfőn nagyszabású hadgyakorlatot tartott Tajvan körül, „szigorú figyelmeztetésként a tajvani függetlenséget támogató szakadároknak”.

A Kamandag, tagalog nyelven „a tengeri harcosok együttműködése” fedőnevű partraszállási, éleslövészeti és humanitárius segítségnyújtási gyakorlat október 25-éig tart több mint kétezer amerikai és Fülöp-szigeteki katona részvételével, de képviselteti magát rajta Ausztrália, Nagy-Britannia, Japán és Dél-Korea is – jelentette be a Fülöp-szigeteki tengerészgyalogság.

A Kamandag hadgyakorlat a védelem mellett a bizalom építéséről, az együttműködés előmozdításáról és a partnerségek megerősítéséről szól, lehetővé teszik számunkra a békének, valamint az indo-csendes-óceáni térség stabilitásának fenntartását

– jelentette ki Arturo Rojas vezérőrnagy, a Fülöp-szigeteki tengerészgyalogság parancsnoka a megnyitón. Majd hozzátette: a hadgyakorlat bizonyítja a Fülöp-szigetek és szövetségesei közötti erős kapcsolatot, és a régió békéjének, stabilitásának fenntartására irányuló közös akaratot. Amerikát és a Fülöp-szigeteket az 1950-es évek óta kölcsönös védelmi szerződés köti össze.

Hétfőn meg írtuk, hogy Kína nagyszabású hadgyakorlatot tartott Tajvan körül, amit a szigetország függetlensége elleni figyelmeztetésnek nevezett. A kínai védelmi minisztérium szerint a hadgyakorlat válasz volt arra, hogy Lai Csing-te tajvani elnök nem volt hajlandó elismerni Peking azon követelését, hogy Tajvan elismerje, a Kínai Népköztársaság része a Kommunista Párt uralma alatt.

A gyakorlatok négy nappal azután következtek, hogy a szigetország megünnepelte kormányának megalakulását, amin Tajvan elnöke, Lai Csing-te beszédében kijelentette, hogy Kínának nincs joga Tajvant képviselni, és kijelentette, elkötelezett amellett, hogy „ellenálljon az annektálásnak vagy a beavatkozásnak”.

A tajvani védelmi minisztérium provokációnak nevezte a kínai hadgyakorlatot, és közölte: erői készen állnak a válaszadásra, míg az elnöki hivatal felszólította Kínát, hogy „hagyjon fel a katonai provokációkkal, amelyek aláássák a regionális békét és stabilitást, és ne veszélyeztessék Tajvan demokráciáját és szabadságát”.

Rovatok