Index Vakbarát Hírportál

Keményen beleállt az Európai Néppárt Orbán Viktorba, a Fidesz határozottan visszautasította

2024. október 15., kedd 08:50

Nem enyhül az ellentét Orbán Viktor és a Manfred Weber vezette Európai Néppárt között, a pártcsalád a közösségi oldalán azt írta, hogy Orbán Viktornak távoznia kell.

Nem kertelt sokat az Európai Néppárt hétfő esti Facebook-posztjában, azt írták Orbán Viktorra utalva, hogy

Ideje távozni

– a bejegyzéshez pedig egy tűzpiros, Time magazin-címlapra hajazó illusztrációt is csatoltak, amelynek a keretén átlépve igazából kisétál a képből a magyar miniszterelnök. 

A „Time to go” kiírással ellátott posztban az áll még, hogy „Magyarországot újra közelebb kell hozni Európához, és esélyt kell adni a rossz vezetés okozta károk helyreállítására”.

Múlt szerdai meghallgatása előtt az Európai Parlament több képviselőcsoportjának a vezetője is éles kritikát fogalmazott meg a magyar kormányfővel szemben, köztük Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke is, aki kudarcnak nevezte az idei soros elnökséget, továbbá kritizálta Orbán Viktor „békemisszióját”, amelyek szerinte csak arra jók, hogy „meghosszabbítsák a háborút”. 

Mint ismert, a Fidesz 2021 márciusában kilépett a Néppárt frakciójából: a Néppárt először felfüggesztette a Fidesz tagságát, vizsgálóbizottságot küldtek Magyarországra – Manfred Weber is Budapestre látogatott –, majd a Fidesz először a frakcióból, végül a pártcsaládból is kilépett. A fideszes képviselők ezután a függetlenek között foglaltak helyet az Európai Parlamentben, a KDNP-s Hölvényi György ugyanakkor a 2024-es EP-választásig még maradt a néppárti frakció tagja. A szakadék a két fél között a 2024-es európai parlamenti választás után tovább mélyült: az Európai Néppárt frakciója ugyanis felvette soraiba a Magyar Péter vezette Tisza Párt képviselőit, miközben Orbán Viktorék Patrióták Európáért névvel megalapították az EP harmadik legnagyobb frakcióját.

Sorra reagálnak a fideszes politikusok

Már több kormánypárti politikus is reagált az EPP posztjára. Kovács Zoltán kormánybiztos azt írta, hogy szerinte „újra külföldről akarják megmondani, milyen kormánya legyen Magyarországnak”.

Arról, hogy mi történjen Magyarországon, a magyar emberek döntenek, nem pedig Manfred Weber és az Európai Néppárt

– hangoztatta kedd reggeli posztjában. 

Egy megszólalásig hasonló posztban Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója azt írta, hogy „Manfred Weber akar diktálni, aki a migráció és a háború legfőbb támogatója”. Menczer Tamás annyival egészítette még ki a posztját, hogy behozta Magyar Pétert is a a reakciójába.

Tegnap Magyar Péter elmondta, mi Weber támogatásának ára! Le kell mondani a nemzeti szuverenitásról! Azaz be kell engedni a migránsokat, csatlakozni kell a háborúpártiakhoz, el kell törölni a multik által fizetett adókat, a rezsicsökkentést, és el kell venni a 13. havi nyugdíjat

– rakta össze a képet, majd hozzátette, hogy Magyarországról csak a magyarok dönthetnek mégpedig úgy, hogy „a nemzeti konzultáció során megvédik Magyarországot”. 

Végül, de nem utolsó sorban, Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője reagált, ő kommentelt is a Néppárt ominózus posztja alá, amelyet szó szerint idézett a Facebookon. Kollégáival egyetértésben úgy látja, hogy az EPP „be akar avatkozni a magyarországi választásokba”.

Magyar Péterrel egy olyan embert támogattok, akit komolyan vádolnak telefonlopással, aki titokban rögzítette a felesége mondandóját, hogy később a saját céljaira használja azt fel, és aki csak úgy idézgeti Hit*ert

– tájékoztatta a pártcsaládot. 

Rovatok