Index Vakbarát Hírportál

A kormány miatt nem jön Budapestre az OECD korrupcióellenes munkacsoportja

2024. október 15., kedd 17:39

A vesztegetés elleni munkacsoport 2023 decemberében elhatározott magas szintű missziójának célja az volt, hogy foglalkozzon azzal, hogy Magyarország kormánya nem tett kézzelfogható előrelépést a régóta fennálló ajánlások kezelése terén – írta az OECD a közleményében, amelyben bejelentették, lemondják a budapesti útjukat.

Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden azt közölte, hogy lemondta a Magyarországra tervezett korrupcióellenes missziót, miután a magyar kormány nem tett eleget a szervezet korábbi ajánlásainak – írta meg a Reuters.

Az OECD szerint ez volt az első alkalom, hogy egy ilyen magas szintű missziót lemondtak.

A találkozót keddre és szerdára tervezték, de mivel az OECD szerint a magyar kormány nem tudta biztosítani a miniszterek és magas rangú tisztviselők megfelelő képviseletét az eseményre, lemondták azt.

A vesztegetés elleni munkacsoport 2023 decemberében elhatározott magas szintű missziójának célja az volt, hogy foglalkozzon azzal, hogy Magyarország kormánya nem tett kézzelfogható előrelépést a régóta fennálló ajánlások kezelése terén

 – írta az OECD a közleményében, amelyben aggodalmukat fejezték ki, hogy a kormány nem érti kellőképpen a külföldi megvesztegetési kockázatnak való kitettséget, valamint hiányzik a külföldi vesztegetési ügyek felderítésére és kivizsgálására vonatkozó stratégia. „A munkacsoport továbbra is komolyan aggódik, hogy Magyarországon a külföldi megvesztegetés elleni jogérvényesítés alacsony szinten van” – fogalmaztak.

A szervezet végezetül kiemelte, hogy további intézkedéseket hajt majd végre annak érdekében, hogy a magyar kormány a megfelelő szinten elkötelezze magát a vesztegetési ügyek elleni fellépésre.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ az ügyben a Telex megkeresésére közölte: „A találkozó új időpontja egyeztetés alatt van, a munkacsoportot miniszteri szinten fogjuk fogadni”.

Rovatok