Index Vakbarát Hírportál

Elege van a cseh fővárosnak, Prága betiltja a kocsmatúrákat

2024. október 15., kedd 15:25

Prága betiltja az utazási irodák által szervezett éjszakai kocsmatúrákat, hogy ezzel is elriassza a randalírozó turistákat, és helyette „kulturáltabb” látogatókat vonzzon. A tilalom betartatásával a rendőrséget bízzák meg.

A cseh főváros hatóságai szerint a szervezett kocsmatúrákat – amelyek gyakran a külföldi legény- és leánybúcsúztatókat célozzák – 22:00 és 06:00 között betiltják Prágában – számolt be a BBC kedden. Jiri Pospisil főpolgármester-helyettes elmondása szerint azt szeretné, ha a város olyan hellyé válna, ahol „a kifinomultság és a közös közterületek tisztelete prioritást élvez”.

A prágai városi tanács közölte, hogy jóváhagytak egy olyan módosítást, amely korlátozza „a turisták kocsmáról kocsmára történő szervezett mozgását, amely különösen a belvárosban zavarja az éjszakai nyugalmat”. A változtatásra zajvédelmi, biztonsági és köztisztasági okokból került sor. A városi tanács szerint az ittas turisták negatív hatással vannak a város hírnevére. 

Terezie Radomerska, Prága első polgármestere szerint ez „üdvözlendő változás”, amely „csökkenteni fogja a túlzott utcai zaj okozta negatív hatásokat”. A tilalom betartatásával a rendőrséget bízzák meg.

Azonban kocsmatúrákat szervező Prague Pub Crawl szerint a város döntése „csupán egy populista lépés, amellyel el akarják fedni a városvezetésre való alkalmatlanságukat, és el akarják terelni a figyelmet a valódi problémákról, mint például az éjszakai nyugalom betartatására szolgáló városi rendőrök hiánya”. Az 1,3 milliós város tavaly mintegy 7,4 millió turistát fogadott a Cseh Statisztikai Hivatal adatai szerint.

Prága nincs egyedül azzal a törekvéssel, hogy elriassza a – többségében az Egyesült Királyságból érkező – randalírozó turistákat. Tavaly Amszterdam igyekezett lebeszélni a fiatal brit férfiakat arról, hogy a holland fővárosba utazva drogozzanak és sokat igyanak.

Rovatok