Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor Brüsszelbe utazott, velük folytat tárgyalást

2024. október 16., szerda 12:15

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közölte, hogy Orbán Viktor szerdán Brüsszelbe utazik az Európai Unió és az Öböl Menti Együttműködési Tanács (ÖET) országainak csúcstalálkozójára.

Orbán Viktor Brüsszelben tárgyal az ÖET országainak első csúcstalálkozóján – írja az MTI. A csúcstalálkozó társelnökei Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Tamím bin Hamád Al Táni sejk, katari emír, az ÖET soros elnöke lesznek.

Az Európai Tanács közlése szerint a csúcstalálkozó alkalmat kínál az Európai Unió számára, hogy szorosabb partnerséget alakítson ki az ÖET-vel és annak tagállamaival (az Egyesült Arab Emírségekkel, a Bahreini Királysággal, a Szaúd-arábiai Királysággal, az Ománi Szultánsággal, a Katari Állammal és a Kuvaiti Állammal), amelyek „geostratégiai partnerek egy olyan időszakban, amelyet kihívásokkal teli geopolitikai körülmények jellemeznek”.

Orbán Viktor csütörtökön és pénteken az Európai Tanács ülésén vesz részt, szintén Brüsszelben. A főbb napirendi pontok Ukrajna, a Közel-Kelet, a versenyképesség, a migráció és külügyi kérdések.

Rovatok