Index Vakbarát Hírportál

A TV2 megvenné a legnagyobb lengyel tévét, azonban a kormány orosz befolyástól tart

2024. október 17., csütörtök 12:36

A lengyel Newsweek szerint a TV2 is ajánlatot tett a legnagyobb lengyel tv-re, azonban a lengyel kormány jelentős nemzetbiztonsági kockázatként kezelne egy esetleges magyar felvásárlást, és mindent kész megtenni, hogy ezt megakadályozza, ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar kormány jó moszkvai kapcsolatai miatt orosz befolyási kísérlettől is tartanak. Az Index információi szerint a TV2 tulajdonosi köre nem érdeklődik ez iránt a lengyel befektetés iránt.

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel jobboldali populista párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke a 2023-as lengyel választások elvesztése után a propaganda terjesztésére használt köztévét is elvesztette, ezért szerinte a jobboldalnak szüksége van egy saját tv-re, ami miatt az elmúlt hetekben megindult „kavarás” a két nagy kereskedelmi televízió megszerzése érdekében – írja a 444.hu.

A lap a lengyel Newsweekre hivatkozva azt írja, hogy mostanra három komolyabb érdeklődő maradt a TVN csatorna esetében:

A TV2 a jobboldal választási veresége után aktivizálódott Lengyelországban, a bukott kormánypárton keresztül szerettek volna tévécsatornához jutni. A TVN megvásárlása több más sikertelen próbálkozás után került fókuszba.

A TV2 ajánlata egy legalább 500 milliárd forintos befektetést jelentene.

A lengyel sajtó ismerteti Vida József portréját, és kitérnek a TV2 tényleges tulajdonosának sejtett Mészáros Lőrinc szerepére és állítólagos orosz kapcsolataira is.

Az orosz befolyásolási kísérletekre érzékeny lengyel közéletre jellemző, hogy ahogy Vida József mögött Mészáros Lőrincet, úgy Mészáros Lőrinc mögött már nem csupán Orbán Viktor kormányfőt, hanem rögtön Vlagyimir Putyin orosz elnököt sejtik. Erre felhívták az Egyesült Államok figyelmét is.

Nem hivatalos információink szerint a TVN eladásának ügye és a magyar cégeken átfolyó orosz pénzek esetleges érintettsége felkeltette az amerikai kormányzat érdeklődését

– írja a Newsweek, akik úgy tudják, hogy a lengyel elhárítás alapvető nemzetbiztonsági kérdésnek tekinti a TVN eladását. „Ha magyar tőkének álcázott orosz tőke kerül a médiánkba, az nagyon aggasztó lesz” – idézik anonim lengyel kormányzati forrásból.

A Fakt szerint a lengyel kormány mindenre kész, hogy megakadályozza a magyar tulajdonszerzést.

Az Index információi szerint a TV2 tulajdonosi köre nem érdeklődik ez iránt a lengyel befektetés iránt.

Rovatok