Index Vakbarát Hírportál

Állítólag nem olvasta, Trump programja mégis kísértetiesen hasonlít a hírhedt dokumentumra

2024. október 18., péntek 17:06

Donald Trump ragaszkodik ahhoz, hogy a Project 2025 néven elhíresült, közel ezeroldalas tervezet – amely az amerikai kormányzat és társadalom kemény jobboldali fordulatát mutatja – nem tükrözi esetleges második ciklusára vonatkozó prioritásait.

„Nem olvastam el. Nem is akarom elolvasni – szándékosan” – mondta a republikánus elnökjelölt szeptember 10-én az ominózus tervezetről, amikor Kamala Harrisszel vitatkozott.

Pedig a gazdaságtól és a bevándorlástól kezdve az oktatáspolitikán át a polgárjogokig, valamint a külügyekig számos gondolat és ideológia közös a Project 2025 és Trump újabb ciklusra vonatkozó előrejelzései között. Ez utóbbiakra a hivatalos Agenda 47 című tervezetéből, az általa személyesen jóváhagyott republikánus platformból és egyéb nyilatkozataiból lehet következtetni.

Vannak persze különbségek is. A Heritage Foundation által készített Project 2025 – amelyet számos olyan konzervatív személyiség írt, aki benne volt Trump kormányában vagy annak munkatársaként működött – néhány kérdésben több konkrétumot kínál, mint a korábbi elnök.

Az AP hírügynökség összeszedte, miben hasonlít és tér el egymástól a Project 2025 és Donald Trump kormányprogramja.

A legfontosabb adóváltozások a gazdagoknak kedvezhetnek

A Trump által előrevetített adópolitika széles körben a vállalatoknak, illetve a tehetősebb amerikaiaknak kedvez. Ez főként annak köszönhető, hogy ígérete szerint továbbviszi a 2017-es adóreformot, miközben a jelenlegi 21-ről 15 százalékra csökkenti a társasági adókulcsot. Emellett megszüntetné azokat az illetékeket, amelyek az éghajlatváltozás elleni küzdelmet célzó energetikai intézkedéseket finanszírozzák. Trump nagyobb hangsúlyt fektetett a dolgozó és középosztálybeli amerikaiakat célzó tervekbe: a borravaló, a társadalombiztosítási kifizetések és a túlórabérek jövedelemadó alóli mentesítésébe.

A borravalóra vonatkozó javaslata azonban a hátsó ajtón keresztül adókedvezményt nyújthatna a legjobban keresőknek is, mivel lehetővé tenné számukra, hogy bizonyos kifizetéseket ilyen jövedelemnek minősítsenek át – ez a legszélsőségesebb esetben azt jelentené, hogy a befektetési alapok menedzserei vagy vezető ügyvédek kihasználhatnák a Trump által az éttermi felszolgálóknak és csaposoknak szánt rendelkezést.

A Project 2025 továbbmegy Trump terveinél. Két szövetségi jövedelemadó-kulcsot – egy 15 százalékost és egy 30 százalékost – ajánl, miközben a legtöbb levonást és jóváírást megszünteti. A dokumentum „a standard levonáson felüli bérjövedelmek közel egységes adóztatását” irányozza elő azáltal, hogy kiigazítja, milyen jövedelmek után kell fizetni a társadalombiztosítási járulékot.

A szövetségi szinten egységes adó növelné a szegényebb és középosztálybeli amerikaiak által fizetett adók teljes arányát.

A Project 2025 azt is szorgalmazza, hogy a jövőben a kongresszus kétharmados szavazást írjon elő a társasági vagy személyi jövedelemadó emeléséhez.

A bevándorlási korlátozások visszavonása

Donald Trump „a történelem legnagyobb tömeges deportálási programjának” elindítását ígéri. A volt elnök a Nemzeti Gárda és a rendőrség bevonását szorgalmazza a kérdésben, bár azt nem mondta, hogyan biztosítaná, hogy csak az illegálisan az országban tartózkodó embereket vegyék célba. A leendő bevándorlók „ideológiai átvilágítását” és a születési joggal járó állampolgárság megszüntetését is javasolta – amihez valószínűleg alkotmánymódosításra lenne szükség. Azt is mondta, hogy visszaállítaná olyan, az első ciklusban hozott intézkedéseit, mint például a bevándorlás közegészségügyi okokból történő korlátozása, valamint bizonyos többségi muszlim nemzetekből érkező bevándorlók szigorú korlátozása vagy kitiltása. Teljes egészében véve az ő megközelítése nem csak az illegális migrációval szemben lépne fel, hanem abszolút mértékben korlátozná a bevándorlást.

A Project 2025 az Egyesült Államok különböző bevándorlási törvényeire, a végrehajtó hatalom szabályaira és a más országokkal kötött megállapodásokra vonatkozó részletes javaslatokra való hivatkozások egész litániáját tartalmazza – ezek között van például a menekültek, a munkavállalási vízumban részesülők és a menedékkérők számának csökkentése. Talán a dokumentum leglátványosabb kijelentése az arra vonatkozó felhívás, hogy

állítsanak vissza minden olyan bevándorlással kapcsolatos szabályt, amelyet Trump 2017–2021-es hivatali ideje alatt adtak ki.

A végrehajtó hatalom szerepének növelése és a szövetségi alkalmazottak kirúgásának megkönnyítése

Donald Trump gazdasági csodaszernek állítja be a szabályozás csökkentését. Az amerikai háztartások közüzemi számláinak ugrásszerű csökkenését ígéri a fosszilis tüzelőanyagok kitermelése előtt álló akadályok megszüntetésével, beleértve az összes szövetségi földterület megnyitását a feltárás előtt. (Az amerikai energiatermelés és -export egyébként Joe Biden elnök alatt rekordot döntött.) Trump azt ígéri, hogy a szabályozás csökkentésével javítja a lakhatási helyzetet, bár az építési szabályok többsége az állami és helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozik.

Két átfogó javaslat és elképzelés emelkedik ki a sok közül.

Trump azzal érvel, hogy a törvényhozók „felső határt szabtak” a kiadásoknak, de alsó határt nem – vagyis az elnöknek a „törvények hűséges végrehajtására” vonatkozó alkotmányos kötelessége mérlegelési jogkört biztosít számára.

A Project 2025 szerzői számos felhívást intéznek az elnökhöz, a kabinethez és egyéb politikai kinevezettekhez, hogy csökkentsék a szabályozásokat, minősítsék át a szövetségi alkalmazottakat, hogy könnyebb legyen őket elbocsátani. „Számos végrehajtó eszköz van, melyet egy bátor, konzervatív elnök használhat a bürokrácia megfékezésére és a közigazgatás sarokba szorítására” – írják.

Az LMBTQ-programok visszavonása

A volt elnök megszüntetné a kormányzati sokszínűségi programokat, és célba venné az LMBTQ-személyek számára meglévő védelmeket. A transzneműek jogait illetően azt ígéri, hogy véget vet a „fiúk a lányok sportjában” gyakorlatnak. Arra kérné a kongresszust, hogy csak két nemet lehessen választani születéskor.

A Project 2025 az ideális családot szintén szűk, tradicionalista fogalmakkal határozza meg. A szerzők elképzelése szerint a szövetségi polgárjogi erőfeszítéseket az Igazságügyi Minisztérium polgárjogi osztályán belül visszafogják, és a végrehajtás csak peres úton történne. Ez gyakorlatilag a főügyészre – és ezáltal a Fehér Házra – delegálná annak eldöntését, hogy hogyan és mikor hajtják végre a polgárjogi törvényeket.

Az oktatási minisztérium megszüntetése

Mind Trump, mind a Project 2025 tervei között szerepel a szövetségi oktatási minisztérium megszüntetése. Ez nem azt jelenti, hogy Trump ne akarna beleszólni abba, mi történik az osztálytermekben. Többek között a szövetségi előirányzatokat használná eszközként arra, hogy az oktatás minden szintjén eltörölje a sokszínűségi programokat. Arra szólít fel, hogy

vonják meg a pénzt minden olyan iskolától vagy programtól, amely a kritikus fajelméletet, a genderideológiát vagy más nem megfelelő faji, szexuális vagy politikai tartalmat erőltet a gyerekeinkre.

Klímafanatizmus

Trump tévesen azt hangoztatja, hogy az éghajlatváltozás egy „álhír”, és becsmérli Joe Biden kiadásait, amelyek célja az Egyesült Államok fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségének csökkentése. A volt elnök azt mondja, hogy nem ellenzi az elektromos járműveket, de azt ígéri, hogy megszünteti a piac fejlesztését ösztönző szabályozásokat. Emellett visszaszorítaná az üzemanyag-hatékonysági szabványokat is. A Project 2025 szintén bírálja a Biden-kormányzat „klímafanatizmusát”.

Számos környezetvédelmi és szabályozási program megszüntetését vagy korlátozását javasolja, köztük olyanokat is, amelyeket sok amerikai természetesnek tart.

Ezek közé tartozik az amerikai Óceán- és Légkörkutató Hivatal, amelyet a dokumentum szerzői megszüntetnének.  

Külpolitika és Ukrajna

A Trump által hangoztatott külpolitikai doktrína jóval izolacionistább, gazdaságilag pedig protekcionistább, mint a második világháború óta bármikor. A részletek azonban bonyolultabbak. Trump katonai terjeszkedést ígér, növelné a Pentagon költségvetését, és rakétavédelmi pajzsot javasol – ez az ötlet még a Reagan-korszakból származik. Ragaszkodik ahhoz, hogy véget tud vetni Oroszország ukrajnai háborújának és az Izrael és a Hamász közötti harcoknak, bár azt nem közölte, miként tenné ezt meg. Továbbra is nyíltan kritikus a NATO-val és az amerikai hadsereg felső vezetésével szemben. „Nem tartom őket vezetőknek” – mondja.

Gyakran dicséri az olyan tekintélyelvű vezetőket, mint a magyar Orbán Viktor és az orosz Vlagyimir Putyin

– emeli ki az AP hírügynökség. 

A Project 2025 Trumpéhoz hasonló hangnemben beszél a nemzetközi kapcsolatokról – de Trumpétól eltérő lépéseket javasol. A dokumentum csökkentené a tábornokok számát, de növelné a sorkatonai állomány létszámát – bár a szerzők nem szólítanak fel a sorkötelezettség visszaállítására, ahogy azt kritikusaik állítják. A Project 2025 talán még Trumpnál is agresszívebb Kína elleni retorikájában: „A Kínával való gazdasági elkötelezettséget nem újragondolni kell, hanem meg kell szüntetni” – áll az előszóban.

Ami a NATO-t illeti, a tervezet visszhangozza Trump szavait, miszerint a többi tagállamnak többet kell fizetnie saját védelméért, azonban nem tartalmazza a szövetségesekkel szembeni szkepticizmust, amelyet Trump évek óta hangoztat. A legfontosabb különbség azonban az, hogy miközben Trump rendületlenül elutasítja, hogy bírálja Putyint Ukrajna lerohanásáért, a Project 2025 kijelenti: „A nézőpontoktól függetlenül minden fél egyetért abban, hogy Putyin ukrajnai inváziója igazságtalan, és hogy az ukrán népnek joga van megvédeni a hazáját.”

(Borítókép: Donald Trump 2024. október 9-én. Fotó: Jabin Botsford / The Washington Post / Getty Images)

Rovatok