Index Vakbarát Hírportál

Szigorú szabályokat hoznak a műalkotásokat rongáló aktivisták miatt

2024. október 18., péntek 11:33

A londoni Nemzeti Galéria betiltja a folyadékok bevitelét, miután aktivisták több műalkotást is megrongáltak. A londoni múzeum felszólítja látogatóit arra, hogy a lehető legkevesebb tárggyal érkezzenek, és kerüljék a nagy táskák bevitelét.

A londoni Nemzeti Galéria a nagy táskák és tárgyak bevitele mellett megtiltotta a folyadékok fogyasztását is – kivéve a csecsemőtápszert, az anyatejet és a vényköteles gyógyszereket –, miután aktivisták támadásokat intéztek a kiállított műtárgyak ellen – írja a Sky News.

Sajnos elérkeztünk egy olyan pontra, amikor kénytelenek vagyunk cselekedni, hogy megvédjük látogatóinkat, munkatársainkat és gyűjteményünket

– áll a múzeum közleményében.

A múzeum 2022 júliusa óta több műtárgy elleni támadásra hivatkozott, többek között a Vincent van Gogh Napraforgók festményét ért incidensre.

Ezek a támadások fizikai károkat okoztak a műtárgyakban, a látogatókban és a személyzetben egyaránt szorongást keltettek, és megzavarták küldetésünket, hogy biztosítsuk, hogy a nagyszerű művészet mindenki számára, mindenhol elérhető legyen

– közölték.

A múzeum közleményében hozzátette: „a galéria összes ajtaján fémdetektorok vannak, amelyeken átvizsgáljuk a táskákat és hátizsákokat”, hozzátéve, hogy emiatt a beléptetés valószínűleg hosszabb ideig fog tartani.

A múlt hónapban a holland festő híres napraforgóinak két változatát öntötték le levessel. A támadásban egyik festmény sem sérült meg, de az ügyészek szerint a keretek igen, amelyek becsült értéke 10 000 és 20 000 font (átszámítva 4,8–9,6 millió forint) között van.

Az incidensekért felelős Just Stop Oil három támogatója ártatlannak vallotta magát a rongálás bűncselekményében.

Rovatok